Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

Miltä kuulostaisi informatiivinen mutta helposti luettava ja omaksuttava tietokirja keskiajan Suomesta? 
                Oi kyllä kiitos!

Olen viime aikoina ollut syystä tahi toisesta hurjan kiinnostunut Suomen historiasta, kansanperinteistä, myyteistä ja kadonneesta (?) kulttuurista, ja siksi olenkin täyttänyt kohta pääkirjastomme sivukirjastoa muistuttavat kirjahyllyni lainauslaitoksen aihetta käsittelevillä ihanuuksilla. Yksi houkuttelevimmista kirjastolöydöistä oli ehdottomasti tämä Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015).


Vuonna 2016 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon voittanut teos on arkeologi Ilari Aallon kirjoittama ja artesaani Elina Helkalan kuvittama mahtava kurkistus suoraan 1400-luvun Suomeen - tai Itämaahan, kuten Ruotsin vallan alaisuudessa ollutta maailmankolkkaamme silloin kutsuttiin. Kurkistus on tosin vähättelevä ilmaus: keskiaikaiseen Suomeen sukelletaan niin elävästi, kuin se vain kirjan avulla on mahdollista. Miten asuttiin, mitä syötiin, kuinka pukeuduttiin, miten matkattiin, miten maailma koettiin ja mihin uskottiin... Kuinka erilaista elämä on ollutkaan - ja kuinka kuitenkin niin samanlaista!

Aallon matkaopastyyliin kirjoittama teksti on sujuvaa, ja vaikka aihetta tuntematon lukija kohtaakin hurjasti uutta informaatiota, kirja ei ole millään tavoin raskas. Infolaatikot, sanaselitykset ja vanhojen lähteiden lainaukset elävöittävät jo muutoinkin eläväistä tekstiä, ja kirjaa on todella vaikea laskea käsistään. Helkalan piirrokset tukevat tekstiä erinomaisesti ja auttavat lukijaa lähtemään kovin todentuntuiselle matkalle maailmaan, joka on niin kovin vieras, vaikka onkin yllättävän tuttu.  Aikaa ei glorifioida eikä mustamaalata, vaan suhtautuminen keskiaikaiseen Suomeen on kirjan sivuilla ymmärtäväisen realistista. Ymmärtäminen onkin avainsana: ei arviointi, ei tuomitseminen, ei ihannointi, vaan ymmärtäminen.

Lähemmäs elävää keskiaikaista Suomea pääsisi varmaan vain osallistumalla keskiaikamarkkinoille tai larppaustapahtumaan - jos silloinkaan.

Aallon ja Helkalan keskiajan matkaopas on suorastaan kunnianhimoinen projekti; Suomen keskiaika on (näin kirjan viimeisillä sivuilla opin) melko tutkimaton ja tuntematon aihe. Kaikki kirjan tieto perustuu tieteelliseen tutkimukseen, mutta kaikkea me emme voi tietää emmekä varmaksi sanoa. Hieman jäin kaipaamaan tarkempaa tutustumista keskiaikaisen kansan ajatusmaailman ja maailmankuvaan, mutta on ymmärrettävää, että tiedon saaminen tästä on liki mahdotonta: lukutaidottoman kansan mielenliikkeistä ei ole jäänyt (kirjallisia) todisteita jälkipolville.  Keskiaikaan liittyvän pimeyden ja salaperäisyyden verho vedetään kuitenkin tässä keskiaikaoppaassa rajun lempeästi edestä, ja eteen avautuu maailma, joka on (ainakin melkein) totta. 

Erityismaininta vielä kirjan lopusta löytyvälle kattavalle lähdeluettelolle, josta poimin monta mielenkiintoista teosta yhä kasvavalle luettavien listalleni. Lisäksi listalleni lennähtää saman kirjailijaparin toinen teos: Matkaopas muinaiseen Suomeen (Atena 2017).

Tämän kirjan kokoaminen on vaatinut paljon tutkimista, soveltamista, rohkeutta, kunnianhimoa - ja rakkautta keskiaikaan! Tämä kirja on aivan ihastuttava!


Miksi tutkia mennyttä aikaa? mietin joskus. Tähänkin Aalto vastaa kirjan viimeisessä luvussa. Voin esittää ainakin yhden oppimani perusteen: menneiltä polvilta voi oppia jotakin hyvin tärkeää. Kannattaakin, sillä ennen ei ehkä kaikki ollut paremmin, mutta joku sentään oli:

"Matka-aikojen lyhentyessä maailma on kutistunut, mutta samalla se on muuttunut kiireisemmäksi. 
--- Keskiajalla ei tunnettu kiirettä."
(s. 234)


TekijäIlari Aalto & Elina Helkala
Teos: Matkaopas keskiajan Suomeen
KustantajaAtena 2015
Sivuja: 256
Mistä: Kirjastosta

- Viivi

Kommentit