keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Katja Tallqvist: Maa 2

Pellejä, tonttuja, kappoja. Kuolemanjälkeinen rinnakkaismaailma, jossa ihmiset eivät koskaan sodi keskenään. Katja Tallqvistin omakustanteinen Maa 2 (BoD 2017) on aikamoinen pakkaus, johon, myönnettäköön, jännitti tarttua monestakin syystä: pellemaailma, omakustanteisuus ja fantasiakauhu epäilyttivät kovin. 
Amerikkalainen Janni kuolee ja joutuu Maa 2:een, maailmaan, jonne joutuvat kaikki maassa salaisuuksia kantaneet. Maa 2 on maapallon menon takia pilallesaastunut, eläimetön ja kolkko paikka, joka vilisee verenhimoisia satuolentoja. Ihmiset Maa 2:ssa pitävät lujasti yhtä ja puolustautuvat yhdessä pelottavia vihollisia vastaan. 


Tarinasta toki löytyi muutama itseäni häiritsevä kohta. Janni ei ole kovinkaan amerikkalainen nimi, eikä ole myöskään kovin uskottavaa, että periamerikkalainen ei-amerikkalaisniminen nainen omistaa saunan - ja jopa saunoo. Maa 2:n todellisuudessa ihmetyttää ihmisten rauhanomaisuus toisiaan kohtaan, sillä ihmiset ovat muuten tyystin omia itsejään. Ei se riidanhalu ihmisestä koskaan katoa, luulen.  Vai katoaako se kadonneen seksuaalisuuden myötä (kas kun seksiä ei kuoleman jälkeen Maa 2:ssa harrasteta) - onko avain kaikkeen ihmiskunnan onnettomuuteen seksuaalisuus ja sen (tuho-) voima?! Juonellisesti on toimivan jännitystä lisäävää, että Jannille ei heti paljasteta kaikkia Maa 2:n kummallisuuksia, mutta sekin vaikuttaa hieman päälleliimatulta. Oikolukukin olisi ollut joissain kohdin paikallaan. 


Mutta: kaikesta ennakkoepäröinnistä ja epäilyttävyydestä huolimatta minä tosiaan nautin tästä romaanista! Kun pääsi sen yli, että kirja vilisee ihmislihaa metsästäviä tonttuja ja väkivaltaisia pellejä, kirjasta todella nautti. Tarina etenee jouhevasti, tunnelma on onnistuneen hyytävä ja kieli iisiä. Maa 2 on kirja, jonka suorastaan hotkin. Luin kirjaa nimenomaan viihteenä, viihdyttävänä. Jos olisin  aiemmin lukenut genren kirjallisuutta, osaisin ehkä vertailla Tallqvistin teosta sujuvammin tyylilajin klassikoihin, nyt joudun tyytymään hataraan lausuntoon stephenkingmäisyydestä. 
Maa 2 vaatii irtipäästämistä, vähän sormien läpi lukemista. Mutta siten se palkitsee oivallisella, nopsalla ja erilaisella lukukokemuksella.  Yhteiskunnallinen kantaaottavuus (seksuaalisuuden puute - sodan puute; luonnon saastuminen) on sidottu hienosti kirjan tarinaan Riemastuttavaa, kuinka joskus tuleekin yllätetyksi! Tekijä: Katja Tallqvist
Teos: Maa 2
Kustantaja: BoD / omakustanne 2017
Sivuja: 191
Mistä: Arvostelukappale

- Viivi

2 kommenttia: