Kirsikka Saari: Hölmö nuori sydän

Millaista on olla nuori, hölmö ja pihalla?

Odotin Kirsikka  Saaren Hölmöltä nuorelta sydämeltä (Otava 2018) aika paljon, ja paljon se toki myös antoi - mutta valitettavasti ihan kaikkea lukijannälkää se ei tyydyttänyt. Lyhykäinen, nautittavakielinen romaani on "sen tavallisen tarinan" päivitetty lähiönuorisoversio, mikä on sinällään ihan raikas tuulahdus kirjakentällä; lähiönuorten ääni taitaa olla kirjallisuudessa (kuten muuallakin) aika kuulumattomissa.

Lähiönuoruus on kirjassa sitä, että kotiosoite sijoittuu pääkaupunkiseudulle, mutta Helsingin keskusta on kuin toinen universumi. Lähiönuoruus on sitä, että kaikki ovat vähän rikki - aikuiset ja aikuisten rikkomat lapset.  Lähiönuoruus on loskaista, harmaata ja liukasta. Se haisee varastetuille meikeille, norkoilluille illoille ja kinutulle viinalle. Lähiönuoruus on sitä, että tekee peruuttamattomia virheitä. 


Teksti on sujuvaa, tarina koskettava ja teemat ajankohtaisia (milloinkas teiniraskaudet ja onnettomat rakkaustarinat eivät olisi). Nyt raapaistiin kuitenkin vasta pintakerroksia ja kiirehdittiin eteenpäin. Kenties kirja sopii luettavaksi lyhyempiin teksteihin tottuneelle nykynuorisolle, mutta itse jäin kaipaamaan tarinaan ja hahmoihin enemmän syvyyttä. Tarina koskettaa ja liikuttaa, imaisee mukaansa ja saa ajattelemaan nykymaailman menoa ja niitä, jotka eivät pääse siihen oikein kunnolla kiinni. Mutta olisin halunnut olla vielä vähän enemmän liikutettu...

Hölmö nuori sydän tuli ulos Selma Vilhusen ohjaamana ja Kirsikka Saaren käsikirjoittamana elokuvana samoihin aikoihin romaanin kanssa. Valitettavasti en ole vieläkään elokuvaa päässyt katsomaan, joten en voi vertailla kirjaa ja elokuvaa. Tämän kuitenkin voin sanoa:  tarina on kerrottu elävän kuvan sykkeellä - sen ehdoillakin. Koen, että kirjana sillä olisi ollut enemmänkin annettavanaan!

Tekijä: Kirsikka Saari
Teos: Hölmö nuori sydän
Kustantaja: Otava 2018
Sivuja: 205
Mistä: Kirjastosta

- Viivi

Kommentit