Paula Havaste: Morsiusmalja (Vilja ja Villem #3)

Paula Havasteen Morsiusmaljassa (Gummerus 2020) Neuvosto-Viroon sijoittuva Viljan tarina on edennyt kolmanteen osaansa. Uudet tuulet puhaltavat, mutta aiemmistakin osista tuttu painostava uhan tunne häilyy koko ajan taustalla muistuttamassa jatkuvasta vaarasta, jota tavallinen maalaisnainenkin saattoi Neuvostoliitossa kokea.

Morsiusmalja on taattua Havaste-laatua: kirja on hyvin kirjoitettu, vahvat naishahmot kantavat tarinaa ja juoni ahmaisee mukaansa. Viljan pienen elämänpiirin, pihan ja maalaismaiseman auringonsäteet voi liki tuntea ihollaan ja kirpeät villiomenat maistaa kielellään. Naisten arjen kuvaus neuvostoajan Saarenmaalla on tämän kirjan (ja sarjan) suola. Kuinka kiireistä se on. Kuinka yksinäistä! Mutta kiire estää edes huomaamasta sitä - paitsi ajoittain.




Jonkin verran tarina olisi kestänyt tiivistämistäkin, mutta yhtä kaikki: ei pettänyt. Ihan yhtä mieleenpainuva tämä tarina ei tosin ollut, kuin sarjan aiemmat osat. Tarinassa on särmää ja säpinääkin, mutta joitakin juonteita venytetään turhan pitkälle, kunnes lopussa on kiire rysäyttää kaikki näyttämölle.

Jos kakistelematta allekirjoittaisin termin "lukuromaani", niin tästä varmaankin käyttäisin sitä sanaa.


Tekijä: Paula Havaste

Teos: Morsiusmalja (Vilja ja Villem #3)

Kustantaja: Gummerus 2020

Sivuja: 374

Mistä: Kirjastosta



- Viivi



Kommentit