Jasmine Westerlund: Olly Donnerin kiehtova elämä

Siinä missä Helmi Krohn eli elämäkerturiensa (tai kustantajan) mukaan ihmeellisen elämän, eli Olly Donner kiehtovan elämän. Jasmine Westerlundin kirjoittama elämäkerta on siis nimeltään Olly Donnerin kiehtova elämä (WSOY 2022), ja päähenkilönsä tapaan myös kirja on vallan kiehtova!

Olly Donner (os. Sinebrychoff; 1881-1956) oli, kuten jo sukunimistä voi päätellä, Suomen rikasta eliittiä. Olly oli kultturelli kosmopoliitti, matkailija, kirjailija, antroposofi ja Steinerin oppeihin vihkiytynyt hyväntekijä - siis varakas, etuoikeutettu nainen, jolla oli mahdollisuus etsiä ja toteuttaa itseään ympäri Eurooppaa (ja vähän muuallakin) matkustellessaan. Tämän pinnan alta Westerlund raaputtelee esiin mielenkiintoisen persoonan ja elämän, johon mahtui kaikkia mahdollisia sävyjä.

Jasmine Westerlund: Olly Donnerin kiehtova elämä


Kirjan loppusanoissa Westerlund kirjoittaa teoksensa sijoittuvan luovan tietokirjoittamisen (narrative nonfiction) genreen:

Luovassa tietokirjoittamisessa tieto puetaan tarinan asuun; kysymys ei ole keksimisestä vaan asioiden esittämisestä fiktiosta tutuilla tavoilla. En tehnyt valintaa lajityypistä tietoisesti. Ollyn arkistoaineisto tuntui toisaalta liian runsaalta ja toisaalta liian aukkoiselta, liian moninaiselta ja kutkuttavalta tavalliseen elämäkertaan. Halusin kirjoittaa esille juuri elämäkerran aukot ja kaiken sen, mitä koin arkistojen äärellä: hämmennyksen, ilon, surun, kiukun, riemun. (s. 267-268)


Kirjailijan luonnehdinta lajityypistä ja kirjoittamisen tavasta kuvastaa erittäin hyvin teoksen tyyliä, jonka äärellä olin aluksi vähän ymmälläni: Voiko ja saako kirjoittaja näkyä ja kuulua toisen henkilön elämäkerrassa? Saako elämäkerturi olla kirjoittaessaan puolueellinen, tunteellinen, eksyksissä, avoin itsestään, rehellinen - subjektiivinen? Kuka silloin on kirjan päähenkilö? 

Westerlund-minä-kertoja mukanaan Olly Donnerin elämäkerta on kaukana perinteisestä asioita ja tapahtumia listaavasta, objektiivisuuteen pyrkivästä elämäkerrasta. Mutta ai että, kuinka kohdettaan kunnioittavasti genre onkaan teoksessa otettu haltuun! Kirjailija kirjoitusprosesseineen näkyy ja kuuluu ihanan epävarmana ja herkkänä, mutta onnistuu kuitenkin samalla antamaan (liki) kaiken huomionsa kirjansa päähenkilölle, Ollylle. Westerlundin tausta niin tutkijana kuin sanataiteilijanakin näkyy: kirjaa varten tehdyn taustatyön määrä on ollut varmasti uskomaton, ja se on aivan äärimmäisen hyvin kirjoitettu.

Westerlundin mukanaolo ei vaivaa, eikä sotke, sillä kirjan rakenne on onneksi hyvin selkeästi jäsennelty. Ollyn tarina kulkee sivuilla pääpiirteittäin kronologisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin teemoittain järjestettynä. Joskus vuosia ohitetaan yhdellä virkkeellä. Joskus pysähdytään yhden kirjeen tai ihmissuhteen äärelle pitkäksi aikaa.

Kaiken kaikkiaan minun tekisi mieleni sanoa, että Olly Donnerin kiehtova elämä on kuin Olly Donner itse - että se kuvaa häntä tyylilajeineen kaikkineen niin vallan hyvin. Mutta enhän minä oikein vieläkään tiedä, kuka Olly Donner oikein oli! Sen voin kuitenkin sanoa, että tämä on hieno elämäkerta, ehdottomasti Ollyn arvoinen.


Tekijä: Jasmine Westerlund

Teos: Olly Donnerin kiehtova elämä

Kustantaja: WSOY 2022

Sivuja: 279


Kommentit