Kirjabloggaajien joulukalenteri 2020: 2. luukku

Ihanaa joulukuun alkua!


Kirjailuja osallistuu tämän(kin) vuoden kirjabloggaajien joulukalenteriin heti 2. luukulla!

Edellisen, ensimmäisen joulukalenterin luukun löydät Kian Luetaanko tämä? -blogista. Huomisen, 3. luukun puolestaan pääsee avaamaan Virpin Elämä on ihanaa -blogista

Joulukalenterimme kuvasta vastaa Niina Yöpöydän kirjat -blogista.


Kirjan etukannessa poseeraa suomalainen reissunainen Helinä Rautavaara.

Tässä jouluisessa postauksessa haluan nostaa esiin kirjan, joka ei varsinaisesti ole jouluinen, mutta joka sopii aivan erinomaisesti pukinkonttiin ja ahmittavaksi joulunpyhien aikana - suklaakonvehtien lisäksi. Kyseessä on Päivi Laitisen vallan hurmaava Reissunaisia - Seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä (Tammi 2019).


Reissunaisia sisältää yhteensä 10 hurjan ja rohkean ja huiman seikkailijanaisen minielämäkerrat. Naiset on jaettu 5 kategoriaan, joista jokaista edustaa 2 naista. Tutkijoita ovat Mary Kingsley ja Louise Arner Boyd; etsijöitä ovat Isabella Eberhardt ja Alexandra David-Néel; kirjoittajia ovat Isabella Bird ja Ethed Tweedie; kipailijoita ovat Nellie Bly ja Annie Londonderry; seikkailijoita ovat Helinä Rautavaara ja Rosie Swale Pope.


Koska tämän vuoden yksi kirjakohokohdistani on ehdottomasti Maria Petterssonin Historian jännät naiset (Atena 2020), en voi välttää tekemästä hieman vertailua sen ja Reissunaisten välillä - onhan kyseessä kuitenkin kaksi hyvin samalla ajatuksella tehtyä kirjaa. Reissunaiset ovat jänniä, ja jännistä naisista aika moni on reissunaisia. Molemmat kirjat siis kokoavat yhteen mielenkiintoisten, oikeasti olemassa olleiden naisten (tai naisoletettujen) elämäkertoja. 

Se, missä kirjat eroavat, on henkilökuvien määrä ja perinpohjaisuus. Siinä missä Historian jännät naiset tarjoaa makupaloja mahdottoman monen naisen elämästä laajalla skaalalla, Reissunaisia tarjoaa jo melkein pääruuan verran infoa valikoiduista sankarittarista. Toinen tarjoaa suppeammin infoa, toinen tarjoaa suppeammin henkilöitä. 

Huomattavaa on, että Historian jännät naiset tarjoilee elämäkertoja myös länsimaisen kulttuuripiirin ulkopuolelta (vaikka pääpaino siellä onkin) myös hyvin kaukaa historiasta, Reissunaisista taas kaikki ovat länsimaisia seikkailijoita 1800 - 1900 -luvuilta. Aikarajauksenkin kyllä ymmärtää, sillä edes näinkin lyhyisiin elämäkertoihin, kuin mitä Reissunaisia tarjoaa (383 sivua jaettuna 10 naiselle), tarvitaan jo aika paljon kirjallisia lähteitä, joita alkaa olla saatavilla vasta noilta ajoilta.


On mielestäni täysin turhaa lähteä laittamaan kirjoja paremmuusjärjestykseen, sillä molemmat toimivat omilla tavoillaan aivan mahdottoman hyvin. Reissunaisia nousi vuoden 2020 kirjallisiin huippuhetkiini Historian jännien naisten rinnalle!



Reissunaisten kieli on vaivatonta ja tarinat hyvin rakennettuja. Uppouduin monena iltana naisten seikkailuihin niin, että valvoin pahasti ohi nukkumaanmenoaikani.

Osan kirjasta luin ja osan kuuntelin äänikirjana. Kirja toimii molemmilla tavoilla; Karoliina Kudjoin lukemana äänikirja vetää ja upottaa (melkein) yhtä hyvin kuin itse luettunakin. Se, missä äänikirjan kuulija häviää, ovat kuvat: jokaisesta esitellystä naisesta on paperisessa kirjassa kuva, ja mielestäni ne ovat oleellinen osa elämäkertakirjallisuuden viehätystä.


Kirjassa on naisia, jotka hylkäsivät perheensä päästäkseen reissuilleen. Jotka valehtelivat ja kauniselivat totuutta saadakseen julkisuutta. Jotka olivat itsekkäitä ja ilkeitäkin. Silti kirja ei tuomitse eikä moralisoi. Se selittää, avaa ja kertoo rehellisesti. Tämä tekee siitä erittäin hyvän tietokirjan (vaikka sitä lukeekin, kuin seikkailuromaania). 

Kaikki reissunaiset(kaan) eivät olleet ihania ihmisiä, mutta silti: hatunnostoni heille kaikille siitä, että he uskalsivat lähteä reissuilleen silloin, kun se oli kaikkea muuta kuin yleisesti hyväksyttyä. Haloo, jo pelkkä pitkän housuhameen (bloomersit) käyttö oli suurimman osan elinaikana skandaali!

Nämä naiset olivat (kirjaimellisestikin) edelläkävijöitä ja polunraivaajia meille muille.


Myös kirjan kirjoittaja, toimittaja Päivi Laitinen on oikea reissunainen, joka kirjan takakansiliepeen mukaan seikkailee maailmalla yleensä pyörän selässä.


Epäilemättä jokaisesta reissunaisesta olisi saanut kirjoitettua ihan oman kirjansa. Mutta hyvä näinkin - erittäin hyvä!


Tekijä: Päivi Laitinen

Teos: Reissunaisia : Seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä

Kustantaja: Tammi 2019

Sivuja: 383

Mistä: Arvostelukappale


***


Mutta mitäpä olisi joulukalenteri ilman joulukirjoja?!

Lopuksi vielä kaksi uutuusnostoa loppuvuodelta joulunodotuksen seuralaisiksi:



Mauri Kunnaksen ihana Joulupukin joululoma (Otava 2020) avaa sitä, mitä Korvatunturilla tapahtuu joulun jälkeen. Suosittelen koko perheen lukemistoksi. Ja tätähän voi lukea myös joulunpyhinä, sillä kirjan tapahtumat sijoittuvat aikaan aatosta loppiaiseen.


Aikuisempaan makuun suosittelen puolestaan uunituoretta tietokirjaa joulupukin kulttuurihistoriasta. Eero Perunka on kirjoittanut kirjan Joulupukki : Tuhatvuotinen arvoitus (SKS 2020; arvostelukappale), joka avaa sitä kehityskulkua, jonka seurauksena meidän nykyinen joulupukkimme on sellainen kuin on.



Ihanaa joulunodotusta!

- Viivi

Kommentit

  1. Enpä voinut olla huomaamatta, että Reissunaisia-kirjasta löytyy myös samoja matkailijoita kuin Mia Kankimäen kirjasta Naiset joita ajattelen öisin.
    Kuulostaa juuri sellaiselta kirjalta, johon haluaisin joululomalla uppoutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kankimäen kirjat on mulla vielä lukematta. Voi ei! Pitää yrittää tarttua niihin nopsaan!

      Poista
  2. Minulle tuli myös mieleen Kankimäen molemmat kirjat sekä Historian jännät naiset. Tämä kirja menee joulupukin toivomuslistalle.
    Minusta on hieno juttu, että historiallisista naisista kirjoitetaan ja blogistani löytyy aika monen naisen elämäkerrat.

    Oikein kivaa joulukuun alkua ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
  3. Kirjassa näyttää tosiaan olevan paljon Kankimäen kirjasta tuttuja "yönaisia". Heihin voisi mielellään tutustua lisääkin. Kiitos tästä kirjavinkistä! Vinkkaan puolestani Karolina Ramqvistin kirjan Karhunainen. Se keskittyy yhteen historian naiseen, 1500-luvulla eläneeseen ranskalaisnaiseen Marguerite de la Rocqueen, jonka holhooja hylkäsi tämän karhujen asuttamalle saarelle keskellä Pohjois-Atlanttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunainen on lukulistalla, kuulostaa niin mielenkiintoiselta!

      Poista
  4. Reissunaiset kuulostavat kyllä jänniltä. Kankimäen kirjoja tai Historian jänniä naisia en ole lukenut, mutta ainakin tämä Reissunaisia tosiaan kiehtoo. Mahtavaa, että jo tuolloin on ollut naisia, jotka ovat uskaltaneet elää omannäköistään elämää, vaikka sitä ei olisi katsottu hyvällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta tosiaan vaatinut paljon uskallusta - ehkä myös positiivisessa mielessä vähän hulluutta!

      Poista
  5. Reissunaisia oli jossain vaiheessa Storytel-hyllyssäni, mutta sinne se jäi, kun vaihdoin toiseen palveluun. Kiitos, kun muistutit kirjasta – kuulostaa kiinnostavalta.
    Hyvää joulukuuta!

    VastaaPoista
  6. Sekä jännät että reissunaiset on minulla lukematta, molemmat vaikuttavat kiinnostavilta.

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  7. Viime aikoina on ilmestynyt ilahduttavan paljon historian naisista kertovia kirjoja. Ainakin Jännät naiset, Reissunaiset ja sitten vielä Yönaiset. Kaikki omanlaisiaan ja kaikki hurjan mielenkiintoisia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕