lauantai 12. marraskuuta 2022

Sari Kanala: Lumikeiju

Pitkästä aikaa blogissa vietetään Lasten lauantaita! Arvioitavana on uunituore kuvakirja Lumikeiju (Avain 2022), jonka on kirjoittanut Saru Kanala ja valokuvin kuvittanut Hannu Ahonen. Kirjan piirrosten tekijää ei ole mainittu.

Sari Kanala & Hannu Ahonen: Lumikeiju


Lumikeiju on melko perinteikäs tarina itsensä ja oman paikkansa löytämisestä. Tarinan pääosassa on Hile-keiju, joka luulee olevansa metsäkeiju, mutta joka ei kuitenkaan koskaan oikein sovi toisten joukkoon. Lopulta, talven kutsuessa ja jääkuningatarta etsiessä (tämä ei kai ole kovin paha juonipaljastus, kun kirjan nimestäkin voi asian päätellä:) Hile löytää lumikeijujen joukkoon.

Kirjan kieli on ajoittain hassun kokeilevaa. Tarina kulkee sujuvan konstailemattomasti eteenpäin, mikä on kohderyhmä huomioon ottaen tärkeää. Välillä tarina tuntuu tosin pomppaavan vähän turhankin joutuisasti asioissa eteenpäin, jättäen juonen kulkuun pieniä, sangen harmittomia, aukkoja.

Tarinassa pääosassa on Hileen lisäksi talvinen luonto, jota jääkuningatar ajoittain kurittaa. Tarinaa elävöitävät pienet piirrokset ja sivun kokoiset makrovalokuvat luonnon maalaamista jäähiletaideteoksista.

Mietin ensin onko valokuva lasten kuvakirjaan ihan se paras kuvitusratkaisu. Mutta sitten pysähdyin Ahosen kuvien äärelle, ja ymmärsin niiden taian: läheltä kuvatut jääkidesommitelmat saavat mielikuvituksen laukkaamaan, ja niissä voi nähdä asioita ja hahmoja, jotka herättävät talvimaiseman eloon.

Lumikeijun tarina on viehättävä, ja sen lumikidekruunu on ehdottomasti valokuvat, joiden ääreen kannattaa pysähtyä lapsen kanssa ihmettelemään: "Mitä tässä kuvassa näet?" Sehän siinä yhdessä lukemisessa parasta (ja tärkeintä) on muutenkin - pysähtyminen! 


Tekijä: Sari Kanala (kirj.) & Hannu Ahonen (valokuv.)

Teos: Lumikeiju

Kustantaja: Avain 2022

Sivuja: 34


-Viivi

8 kommenttia:

 1. Onpa erikoinen ratkaisu valita kansikuvaksi pelkkä piirroskuva, jos sisältö on kuitenkin valokuvia. Antaa ihan väärän mielikuvan. Ja vaikka keiju on kauniisti piirretty, niin onhan kansi tuollaisenaan hyvin samanlainen kuin sata muuta, valokuva olisi ollut persoonallinen. Nyt jäin kaipaamaan kuvia niistä jääkiteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannessakin on taustalla valokuva jääkiteistä! ☺️ Kirjan sivuillakin on siis muutamia piirroksia valokuvien lisäksi.

   Poista
 2. Pienten lasten äitinä luemme paljon kuvakirjoja, joten tämä kyllä kiinnostaisi. Valokuvat tuntuvat tosiaan persoonalliselta ratkaisulta. Minäkin kyllä kuvakirjojen lukijana hieman ärsyynnyn jos tarinassa on epäloogisuuksia, vaikkei varsinainen kohdeyleisö ehkä kiinnittäisikään asiaan huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makrovalokuvauksesta itsekin jollain tapaa kiinnostuneena pidin tämän kirjan valokuvakuvituksesta, vaikka yleensä se ei ihan tunnu toimivan lastenkirjoissa...

   Poista
 3. Enpä olekaan kauheasti nähnyt lapsille tehtyjä valokuvilla kuvitettuja kirjoja. Lähinnä ne ovat kai olleet jotain eläinkuvia. Kuulostaa kuitenkin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 4. Makrovalokuvat jääkiteistä alkoivat kiehtoa ja kiinnostaa minuakin! Kuulostaa sellaiselta ratkaisulta, mikä tuo kiinnostavuutta myös aikuislukijan näkökulmasta kuvitukseen ja mistä tosiaan saa hyvän keskustelunsiemenen lapsen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei muuta, niin innostaa pysähtymään jääkiteisten ikkunoiden ääreen ihmettelemään ☺️

   Poista

Kiitos kommentistasi! 💕