Sunday Ngakama & Sanna Hukkanen: Kurkistus

Ihanaa ystävänpäivää, kirjaystävät! Ystävänpäivän kunniaksi miniarvio eräästä yhteistyössä tehdystä sarjakuvateoksesta, var så goda:

Tansanialaisen Sunday Ngakaman ja joensuulaisen Sanna Hukkasen piskuinen Kurkistus on omakustanteinen sarjakuva-albumi/-lehtinen vuodelta 2008. Albumissa vuorottelevat hukkasen novellimaisemmat sarjikset ja Ngakaman pilapiirrosmaiset ruudut luoden minikurkistuksen niin afrikkalaiseen kuin länsimaiseenkin yhteiskuntaan kriittisestä vinkkelistä katsoen.

Kurkistus sisältää napakkaa yhteiskuntakritiikkiä kohteinaan lähinnä kapitalismi ja materialismi - rahan ja materian valta ja sen seuraukset, jotka on vedetty näissä sarjakuvissa yli toimivan alleviivaavasti. Tässä pikkualbumissa on kyse nasakoista täsmäiskustripeistä, jotka lukaisee kyllä nopeasti, mutta joiden teemoja jää pohtimaan pitkäksi aikaa: mihin tämä maailma on menossa, millaisia me nykyihmiset oikein olemme, onko (Afrikassa) edelleen kolonialismia ja, ehkä suurimpana, emmekö me koskaan muutu?!


Etenkin Hukkasen piirrosjälki miellyttää minua kovasti! Ngakaman karikatyyrimäiset (afrikkalais-)hahmot tuovat puolestaan mieleen rasistisen pilailukuvaston, ja lukiessa herääkin mielenkiintoisia pohdintoja rasistisesta sanastosta ja kuvastosta sekä niiden käytöstä. Kaikkinensa Kurkistus on paljon kokoaan suurempi teos.

Kurkistus on ilmeisen pienipainoksinen omakustanne, sillä en löytänyt siitä juurikaan tietoa internetistä. En löytänyt albumille edes ISBN-koodia kirjastomme tietokannasta. Olipa siis sangen hyvää sattumaa, että koko kiehtovan lehtisen edes löysin: kiitos kuuluu kirjastossamme pidettävälle Metsänpeitto-näyttelylle, jota varten Kurkistuskin oli kaivettu näytille - onhan Sanna Hukkanen Metsänpeitonkin tekijä.

Vielä vinkkausta: Hukkanen Ja Ngakama ovat julkaisseet yhdessä myös Karkuteillä-nimisen sarjakuvan (Artbox Irja 2012), joka kertoo tansanialaisista katulapsista pohjaten oikeiden katulasten haastatteluihin. Kannattaa tutustua!

Sanna Hukkasen ja Inkeri Aulan kiehtova Metsänpeitto-albumi (Arktinen Banaani 2018) puolestaan palkittiin vuoden 2018 Pohjois-Karjalan taidepalkinnolla ja sitä ollaan juuri kääntämässä venäjäksi! Suosittelen tutustumaan tähän metsän, puiden ja myyttisten tarinoiden värittämään kaunottareen.

TekijäSunday Ngakama & Sanna Hukkanen
Teos: Kurkistus
KustantajaOmakustanne (Sunday & Sanna) 2008
Sivuja: 25
Mistä: Kirjastosta

- Viivi

Kommentit