Adam Mansbach: Nyt v***u nukkumaan

Jokainen vanhempi sen tietää (tai kuka ei tiedä, niin haist... siis onneksi olkoon, olet saanut lottovoittoakin paremman lahjan): lapsen saaminen nukkumaan on joskus todella tuskallista. Se on sitä sellaista hirvittävää hivutusta, että tekisi mieli (joskus ei pelkästään tee) karjua kurkku suorana, että: "Nyt v***u nukkumaan!", mutta se vain pahentaisi tilannetta ja pidentäisi kultapupun nukahtamisaikaa entisestään.

Oivan purkautumiskeinon - tai ainakin vertaistukea - tähän vanhemmuuden ydinongelmaan tarjoaa Adam Mansbachin loruilema runoteos Nyt vittu nukkumaan (Into 2012; Go the Fuck to Sleep). Ricardo Cortésin kauniisti kuvittama kirja sisältää yliherttaisesti riimiteltyjä minirunoja, jotka keikkaavat lopussa aina päälaelleen: täydellinen kuvaus siitä tuskan ja piilotetun raivon tikahduttamasta fiiliksestä, jota maailman rakkain pieni olento saa kukkumisellaan aikaan. "Olet ihana, mutta nyt alkaa mennä hermo!"


Huumorirunous tuli minulle tutuksi - ja rakkaaksi - Antti Holman Kauheimpien runojen (Otava 2015) myötä. Ja aika paljon samaa Mansbachin ja Holman runoissa löydänkin: toimiva riimittely, hieno kielenkäyttö ja lopun yllärikoukku, joka pyrkii vetämään maton jalkojen alta. Nautin aina suuresti Saako tälle edes nauraa -huumorista, joka viihdyttää mutta saa myös vaikeaksi, ja tämä kirja putoaa tähän samaan kategoriaan. "Ei saisi nauraa, tämä on kamalaa, mutta nauran kuitenkin!"

Samalla kaavalla toteutetut saman aihepiirin runot voisivat alkaa tympäistä, mutta Nyt vittu nukkumaan on onneksi tarpeeksi lyhyt, jotta vitsi jaksaa naurattaa ja pysyä tuoreena läpi teoksen. Hauska pieni tuhma kirja vanhemmuuden ja nukutussessioiden kanssa kipuileville!

Ps. Kannattaa varoa, ettei kirja etsiydy vääriin käsiin. Kirjan kuvakirjamainen ulkonäkö ja ovelasti piilotettu otsikko aiheuttavat näet sen, että kirjaa luulee helposti lastenkirjaksi, mitä se ei totta vieköön ole.

Ikkunat kaupungin pimenee, 
syvänteissä muhii valaskalat. 
Luen vielä yhden sadun, jos lupaat että
vittu nukkua alat. 


Tekijä: Adam Mansbach (kirj.) & Ricardo Cortés (kuv.)
Teos: Nyt vittu nukkumaan (englanninkielinen alkuteos: Go the Fuch to Sleep; suom. Kaj Lipponen) 
Kustantaja: Into 2012
Sivuja: 32
Mistä: Kirjastosta

- Viivi

Kommentit