Anniina Mikama: Myrrys

Anniina Mikaman Myrrys (WSOY 2021) on sijoitettu fantasiakategoriaan, mutta ai että, kuinka ihanaa olikaan huomata, että se oli hyvin vähän varsinaista fantasiaa ja paljon enemmän suomalaista kansanperinnettä muutaman sadan vuoden takaa Kainuun korvesta.

Anniina Mikama: Myrrys


Myrryksen päähenkilö on nuori Niilo, joka on orvoksi jäätyään jäänyt sangen ikävään taloon kasvattipojaksi. Kivihalmeen isäntäväki on ilkeää, ja Niilolla käy aikamoinen tuuri, kun pelottava tietäjä eli myrrysmies Musta-Martin, ottaa hänet oppipojakseen palkkana parannustyöstä. Niilon huolet eivät tietenkään tähän lopu, vaan Kivihalmeen pahuus piinaa häntä edelleen.

Sen, mitä historiasta ja kansanperinteestä tiedän, on romaanin tarina kaikkinensa hyvinkin uskottava. On loitsuja, luonnonuskonnon ja kristinuskon törmäilyä, läheinen - suorastaan symbioottinen - suhde luontoon... Ainoa suurempi epäuskottavuus on tuon synkeän myrrysmiehen nimi: kirkonkirjoissa Martin on voinut aivan hyvin olla Martin, mutta kainuulaisen kansan suussa hän olisi aivan varmasti ollut Martti.

Myrryksessä on hyvän ja pahan välistä kipinöintiä, magiaa ja shamanismia, jännitystä ja konflikteja. Se on leimattu nuortenkirjaksi, mutta en tiedä, löytääkö nuori yleisö sitä. Sietäisi löytää, kuten myös aikuisenkin yleisön, sen verran hieno hyppäys Kainuun korpiin romaani on! 

Mikaman aiempi nuortenromaani Taikuri ja taskuvaras on palkittu Topelius-palkinnolla, ja trilogia, jonka kyseinen kirja aloittaa, onkin laajalti pidetty ja kiitetty. Kirjailija on tehnyt myös lasten tietokirjoja. 


Tekijä: Anniina Mikama

Teos: Myrrys

Kustantaja: WSOY 2021

Sivuja: 370


- Viivi


Kommentit