Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan

On kirjoja, jotka kertovat huikeita tarinoita. On kirjoja, jotka opettavat ja valistavat lukijaansa tälle vieraista asioista. Ja sitten on kirjoja, romaaneja, jotka onnistuvat tekemään molemmat yhtä aikaa. Tällainen viimeksi mainittu on ehdottomasti Susan Abulhawan Rakkaudetonta maailmaa vastaan (Like 2022, suom. Anna-Mari Raaska).

Abulhawa on palestiinalaispakolaisten lapsi. Rakkaudetonta maailmaa vastaan on palestiinalaispakolaisten lapsen tarina - ei Susanin, vaan Nahrin. Nahrin tarina ei ole vain Nahrin tarina, vaan myös palestiinalaisten tarina. 

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan


Nahrin tarina kulkee kahdessa tasossa: on nykyhetki eristyssellissä ja on muistot ajasta, jotka johtivat lopulta vangitsemiseen. Nuori nainen ajautuu tekemään käsittämättömän kipeitä uhrauksia perheensä vuoksi, palaa etsimään juuriaan - ja rakastuu. Nahr rakastuu mieheen ja rakastuu kotimaahansa, jossa ei ole koskaan asunut. Rakkaus vie hänet maan alle taistelemaan oikeudenmukaisuuden puolesta.

"---hän oli vienyt puumme. Vienyt maan jalkojemme alta." (s. 180)

Kirjan kantavia teemoja ovat Palestiinan ja muutenkin Lähi-Idän poliittisen ja humanitaarisen tilanteen lisäksi myös sen aiheuttama inhimillinen kärsimys: pakolaisuus, kodittomuus, juurettomuus - toisen luokan kansalaisuus, eristäminen, kiduttaminen. Vaikka Nahr rakastaa maataan, uskontoaan ja kulttuuriaan, ei niiden nurjistakaan puolista vaieta; naisen ja seksuaalivähemmistöjen asema nousevat tarinassa ajoittain keskiöön. Keskiössä ovat koko ajan perhe, suku, toveruus ja - totta kai - rakkaus.

Kun puhutaan Palestiinasta on aika mahdotonta olla puhumatta Israelista. Ja kun näistä kahdesta puhutaan samalla aikaa, ei voitane välttyä puhumasta politiikasta. Kun tarina vieläpä kertoo Palestiinalaisten vastarintaliikkeestä, on aivan selvää, että kirja on myös poliittinen. Se ottaa kantaa Nahrin äänellä, mutta myös kokonaisen kansan äänellä.

"Vaikutti siltä, että vapaimmat yksilöt olivat niitä, jotka päätyivät valtion vankiloihin." (s. 226)

Rakkaudetonta maailmaa vastaan on eittämättä kantaaottava ja poliittinen romaani. Se myös opettaa lukijaansa paljon kansan kulttuurista - ruuasta, tanssista, käsityöstä. Tästä huolimatta se ei ole kuitenkaan kuiva tai luennoiva - päinvastoin. Rankoistakin teemoista huolimatta teksti soljuu napakan lempeästi. Abulhawan kynä (ja Nahrin kieli) on terävä ja huumori mehevän mustaa. Tarina lumoaa elävyydellään, koskettaa monilla tasoilla. 

Kerrassaan upea, tärkeä kirja!


Tekijä: Susan Abulhawa (suom. Anna-Mari Raaska)

Teos: Rakkaudetonta maailmaa vastaan (Against the Loveless World)

Kustantaja: Like 2022 (2020)

Sivuja: 284


-Viivi



Kommentit

  1. Kuulostaa varsin hyvältä! Eipä ole tullut luettua palestiinalaisen kirjoittamaa kirjaa.

    VastaaPoista
  2. Minua vavahdutti tässä se, minkälaista tavallisten ihmisten arki voi kaikkien jännitteiden keskellä olla. Todellakin tärkeä kirja.

    VastaaPoista
  3. Olin kuuntelemassa Susan Abulhawaa, kun hän vieraili Suomessa ja luimme silloin lukupiirissä hänen teoksensa Sininen välissä taivaan ja veden. Vaikuttavaa! Silloin tuli hyvin selväksi, kuinka kompleksinen tilanne Lähi-idässä on ja kuinka vähän me täällä siitä tiedämme tai ymmärrämme. Aihe kyllä kiinnostaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕