Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär

Tämän vuoden yhdeksi mieleenpainuvimmista lukukokemuksista kohoaa Leena Parkkisen romaani Neiti Steinin keittäjätär (Otava 2022). Kyseessä on historiallinen romaani, johon tarttuessani en tiennyt (= muistanut) ollenkaan, mitä olisi tuleva.

Romaanissa kulkee rinnakkain kaksi tasoa, kaksi aikaa, kaksi paikkaa: Parainen vuoden 1920 tienoilla ja Pariisi toisen maailmansodan korvilla. Näitä kahta paikkaa yhdistää yksi nainen, Margit, palvelustyttö ja keittäjätär. Paraisilla Margit on huonoista perheoloista perheelleen rahaa tienaamaan lähtenyt tyttöpolo. Pariisissa Margit on neiti Gertrude Steinin ja tämän naisystävä Alice B. Toklasin keittäjätär.

Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär


Jos olisin (ollut) sen verran sivistynyt, että olisin tiennyt, kuka oli Gertrude Stein (tai Alice B. Toklas), olisin heti alusta alkaen tiennyt lukevani faktafiktiota, tarkemmin elämäkerta-/biofiktiota. Mutta en tiennyt. Vaikkakin: Picasson, Hemingwayn ja kumppaneiden namedroppailu sai epäilemään, josko tarinalla sittenkin olisi todellisuuspohjaa - muuten se olisi ollut turhan huteralla pohjalla. Luin kirjan kuitenkin tarkoituksella loppuun ilman googlausta, mikä oli mielestäni ihan oiva ratkaisu: näin minun ei tarvinnut jatkuvasti pohtia toden ja keksityn suhdetta, kuten yleensä tapaan tehdä faktafiktiota lukiessani.

Kuten jo sanottua, kirjassa kulkevat rinnakkain, vuorotellen, kaksi aikaa ja paikkaa. Keskiössä, mutta kuitenkin aina syrjässä, on Margit. Paraisten aikaa avaa kirjeidensä kautta Margitin palveluspaikan puutarhuri. Pariisissa äänessä on kumppaninsa taustavoimana puurtanut Alice B. Toklas. Pala palalta ja luku luvulta Margitin elämäntarina avautuu. Samalla avautuu kokonaisen kansankerroksen elämäntarina - palvelijoiden, palvelevien naisten, hiljaiset, vaiennetut äänet.

Kirjan arvioissa osa lukijoista on sitä mieltä, että Margitin (keksitty) traaginenkin tarina on turha. Ja kyllä, minunkin mielestäni kirjaksi olisi riittänyt jo neitien Stein ja Toklas suhteen kuvaus. Mutta toisaalta: Margitin tarina tuo kirjaan perspektiiviä, sen jännite on kirsikka kakun päällä.

Parkkisen kirja on kirja näkymättömän töiden tekijöistä; oodi niille naisille, joiden työpanoksen näkee vasta sitten, kun se uupuu. Niille, jotka mahdollistavat muiden loistamisen, menestymisen, keskittymisen työhön ja taiteeseen. Niille, jotka tekevät sitä työkseen, ja niille, jotka palvelevat perheitään ja rakkaitaan, "ruuan ja mukavuuksien tarjoajia". Naisille, jotka palvelevat toisia elääkseen - vaimona, tyttärinä, kumppaneina, palkollisina... Joita ilman maailma ei olisi pyörinyt, klassikkoteoksia ei olisi kirjoitettu ja maita johdettu. (En tiedä, puhuisinko preesensissä vai menneessä aikamuodossa.)

Samalla romaanin hiljaiset puurtajat, kodinhoitajat, taloustöiden tekijät, Margit ja Alice, ovat niitä, jotka onnistuvat repäisemään itsensä irti vanhasta ottamaan oman elämän haltuunsa, olemaan uskomattoman itsenäisiä aikana, jolloin omasta elämästään päättävä nainen oli outolintu. Ja toki on myös Gertrude Stein, sukupuolirajoja aikansa mittapuulla rajustikin rikkonut kirjailija, joka löysi Pariisista paikkansa yhdessä Alicensa kanssa.

On Neiti Steinin keittäjätär myös romaani rakkaudesta - naisten välisestä, silti usein epätasa-arvoisesta.

"Rakkaus on hemmottelua," minä kirjoitin. "Vain harvalla on siihen varaa. ---" (s. 229)

Parkkisen uutuus on ilahduttava sekoitus vetävää juonta ja syviä ajatuksia. Sen ajankuva on uskottava; Parainen ja Pariisi avautuvat todentuntuisina miljöinä. Tarina yksi kerrallaan avautuvine solmuineen ja kiristyvine jännitteineen (toisaalta Paraisten traagiset tapahtumat ja toisaalta Pariisissa sodan edellä kiristyvä ilmapiiri) on koukuttava ja kiehtova. Kaiken yllä leijuu ihastuttavien ruokien tuoksu.

Tästä kirjasta voisi - ja pitäisi - sanoa niin paljon, mutta kaikkea en osaa edes sanoittaa.


Tekijä: Leena Parkkinen 

Teos: Neiti Steinin keittäjätär 

Kustantaja: Otava 2022

Sivuja: 464


Psst! Instan puolelta löytyy arvonta: https://www.instagram.com/p/Cl1GIazN0xo/?igshid=YmMyMTA2M2Y=


- ViiviKommentit

 1. Tämä on yksi kirjasyksyn tapauksia, mutta en ole saanut itseäni kiinnostumaan tästä. Vaikka periaatteessa paketti on kohdallaan. Parkkisen aiempi romaani Sinun jälkeesi, Max oli kyllä ihan kelpo tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli eka mitä luin Parkkiselta, ja kun en edes pahemmin muistanut, mistä kirja kertoo, niin odotuksia ei juurikaan ollut. Sitä vastoin iloiseksi yllätykseksi paljastui. ☺️ Mutta toki on niinkin, että kaikki kirjat ei kaikkia kiinnosta - mutta onneksi jokaiselle on jotain! 💕

   Poista
 2. Argh, tuntuu siltä että kaikki muut on tämän jo ehtineet lukemaan! Ehdottomasti tahdon minäkin. Säädyllinen ainesosa oli oikein hyvä ja Galtbystä länteen on myös listallani nyt, kun se on ilmestynyt äänikirjana. Parkkinen tuntuu olevan taitava tarinankieputtaja.

  P.s. Sulla vaihtuu Margit Margotiksi 😉

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕