Reijo Pitkäranta: Fata verborum

Jos on kiinnostunut kielistä, historiasta, nippelitiedosta ja etenkin etymologiasta, niin Reijo Pitkärannan Fata verborumon ehdoton valinta luettavaksi. Teos esittelee nykyisille suomenkielen käyttäjille nelisenkymmentä tuikituttua sanaa, jotka ovat lainautuneet kieleemme alkujaan antiikin kreikasta ja latinasta saakka.

Reijo Pitkäranta: Fata verborum - näkymiä sanojemme historiaan


Etymologisten kiinnostavien yksityiskohtien lisäksi teos on kiehtova kurkistus antiikin maailmaan ja kulttuuriin. Kirja on siis paljon muutakin, kuin kuiva etymologinen sanakirja. Oikeastaan melkein kaikkea muuta - sellainen antiikin ja Euroopan yleistietopläjäys, jota lukee niin sivistyäkseen kuin viihtyäkseenkin.


No okei, "lentävän" lauseen "Cherchez la femme!" ("Varokaa naista!" tai: "Pitäkää naista silmällä!" tai jotain semmosta vaaralliseen naiseen viittaavaa...) letkauttaminen oli ehkä vähän turn off. Etenkin, kun se ei kyllä sovi yhtään käytettyyn asiayhteyteen (stetoskoopin synty aikana, jolloin (mies-)lääkärin ei ollut soveliasta kuunnella siveän nuoren naisen sydäntä painamalla korvansa tämän rintaa vasten, kuten oli ollut tapana kaiketi tehdä)... Ihan kuin se olisi vain pitänyt päästä sanomaan. 


4/5 ⭐


Tekijä: Reijo Pitkäranta 

Teos: Fata verborum : näkymiä sanojemme historiaan

Kustantaja: Gaudeamus 2020

Sivuja: 320




- Viivi

Kommentit