torstai 21. huhtikuuta 2022

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen

Olisin halunnut pitää tästä enemmän! Onhan tämä kaikkinensa hieno ja tärkeä tietokirja, mutta muutama juttu jäi kaihertamaan.


"Muutamat jutut" ovat siis esim. se, että ilmeisesti (ainakin, jos uskon arvosteluihin) kirja ei ole aivan totuudenmukainen, vaan se yksinkertaistaa ja jopa vääristelee asioita. Kirja alkaa myös hienosti historiallisen laajalla länsimaisella perspektiivillä, mutta loppua kohden sen näköala kaventuu ja kaventuu.


Näköalan kaventuessa ja sivumäärän vähetessä kirja muuttuu enemmän tietokirjasta feministiseksi manifestiksi. Sinänsä feminismissä tai feministisessä manifestissa ei tietenkään ole mitään vikaa, päin vastoin, mutta kapea katsantokanta ja asioiden raju yksinkertaistaminen ja vääristely (?) syövät pohjaa uskottavuudelta. 


Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen

Kirja nostaa esille tärkeitä, usein unohdettuja seikkoja, kuten etnisyyden kysymykset, mutta ei mainitse sanallakaan esim. ylipainoa ja sen vaikutuksia naisten saamaan huomioon ja hoitoon.


Kaiken kaikkiaan kyllä pidin kirjasta, sen rakenne on selkeä ja asia tärkeä. Kyllä tämä lukea kannattaa, mutta kannattaa myös ehkä vähän osata suodattaa.


3/5 ⭐


Tekijä: Elinor Cleghorn (suom. Veli-Pekka Ketola)

Teos: Sairas ja viallinen : naiset lääketieteen historiassa

Kustantaja: Bazar 2021

Sivuja: 445


- Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti