perjantai 29. huhtikuuta 2022

Clayton, Jackson, Stone, Thomas, Woodfolk & Yoon: Blackout

Blackout on kuuden amerikkalaiskirjailijan romanttinen novellikokoelma värillisistä/mustista nuorista New Yorkissa sähkökatkon aikaan sai alkunsa siitä, kun Dhonielle Clayton alkoi pohtia, miksei mustien nuorten rakkaustarinoita ole juurikaan kirjoitettu. No nyt on!


Pidän kirjan rakenteesta: Tiffany D. Jacksonin Pitkä marssi -jatkokertomus luo novelleille kehykset, yhdistää palaset toisiinsa. Siksi kokoelma on ihailtavan yhtenäinen ja eheä. Vaikka, toki, jokainen tarina on omansa ja kirjoittajansa näköinen.


Clayton, Jackson, Stone, Thomas, Woodfolk & Yoon: Blackout


No, minä en ehkä ole romanttisen kirjallisuuden asiantuntija tai suurfani, joten kaikkien tarinoiden sisältö ei sitten niin minuun iskenytkään. Osa rakkaustarinoista oli kyllä enemmän kuin onnistuneita, mutta toiset taas kärsivät aika rajusti uskottavuuden puutteesta. Kommunikaation puute kuulunee nuorten suhteisiin, mutta äkkirakastuminen ventovieraaseen palvelutalossa tuntui vähän turhan helpolta ratkaisulta.


Kirjallisena ja kulttuuritekona Blackout on tärkeä ja hieno. Erityisen hienoa on, että se on suomennettu. Se avaa niin värillisten/mustien amerikkalaisten nuorten aikuisten arkea, seksuaalisuutta, juuria kuin suhteitakin. Olisin halunnut hullaantua, mutta nyt se ei kuitenkaan ihan onnistunut. Viihdyin kyllä kirjan parissa ihan mainiosti, ja kaikesta epäuskottavuudesta huolimatta suorastaan ahmin sen!


3/5 ⭐


Tekijä: Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk & Nicola Yoon (suom. Outi Järvinen)

Teos: Blackout

Kustantaja: Otava 2022

Sivuja: 242
- Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti