keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Sanna Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet

Pimeässä hohtavat tähdet on Sanni Ylimartimon esikoisteos, vaikuttava säeromaani 14-vuotiaan Miran elämästä, jonka pelastukseksi on löytynyt k-pop. Korealainen musiikki on eskapismia, jota tyttö tarvitsee niin koulukiusaamisen kuin ylisuojelevan äidinkin takia.

Säeromaani on jopa trendikäs kirjallisuudenlaji nykyisessä nuortenkirjaskenessä, enkä ihmettele: runomuoto sallii todella henkilökohtaisten tuntemusten välittämisen samalla, kun rakenne pysyy kuitenkin kevyen ilmavana. Näin on Pimeässä hohtavien tähtienkin laita; teemat ovat isoja ja hankaliakin, mutta runomuotonsa vuoksi romaani ei ole lainkaan liian raskas (sanan kummassakaan merkityksessä).


Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet


Kun tarina koostuu yksittäisistä, näennäisesti irrallisista runoista, voisi luulla, että tuloksena on kaikkea muuta, kuin ehjä kokonaisuus. Luulo osoittautuu kuitenkin vääräksi: Miran tarina (tai: pieni pala siitä) kiertyy selkeäksi yksiköksi. 


Nuorelle lukijalle kirja, sen teemat ja kieliasu varmasti toimivat. Näin aikuisempikin, täysin k-popin maailmasta tietämätön ihminen pystyi samaistumaan Miran tarinaan hämmästyttävän kouriintuntuvasti. Ehkä itse jäin kaipaamaan vielä enemmän "runoa" kirjan runoihin: runomuodon leikillisyyttä, kokeellisuutta olisin suonut tekstiin lisää. Tosin: kohderyhmä voi olla toista mieltä. Ylisuojeleva äiti omituisuuksineen tuntui välillä turhan epäuskottavalta jännitteentekijältä. 


Pienistä kaiherruksista huolimatta luin kirjaa vallan ihastuneena. Aivan ihastuttava pieni kirjahan tämä on, hieno esikoinen! Keveän rakenteensa vuoksi tätä uskaltaa tarjota etenkin vähemmän lukevalle nuorelle. 


4/5 ⭐


Tekijä: Sanni Ylimartimo

Teos: Pimeässä hohtavat tähdet

Kustantaja: Karisto 2022

Sivuja: 152


- Viivi

2 kommenttia:

  1. Tää kiinnostaa mua kovasti. Eritoten siksi, ku seuraan tota Sannin youtube-tiliä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! 💕