Johanna Rojola (toim.): Suffragettien city

"I'm back on Suffragette City!"

Ihastuin ikihyviksi Liv Strömquistiin ja tämän Kiellettyyn hedelmään, ja etsin siksi kirjastosta käsiini muutkin hänen suomennetuista sarjakuvistaan. Yksi löytyneistä albumeista oli tämä Johanna Rojolan kokoama albumi Suffragettien City, joka on kokoelma ruotsalaista feminististä sarjakuvaa. Kyseessä ei siis ole yksin Strömquistin sarjakuva-albumi, vaan 7 ruotsalaistekijän sarjakuva-antologia; mukana on sellaiset nimet, kuin Karolina Bång, Lisa Ewald, Sarat Hansson ja Granér, Nanna Johansson, Karin Casimir Lindholm ja jo mainittu Liv Strömquist.

Kirjan sarjakuvat ovat tyyleiltään ja pituuksiiltaan virkistävän erilaisia: on yhden kuvan sarjakuvia, jotka ovat melkein kuin maalauksia, on muutaman sivun juttuja ja pitkiä, usean kymmenen sivun stooreja. Kaikkien tekijöiden sarjikset ovat (väistämättä jo pituuksiensa puolesta) erilaisia, mutta kaikkia yhdistää suora puhe ja vahva feministinen ote. Perinteiset sukupuoli- ja ihmissuhdekäsitykset saavat huutia!



Täytyy tunnustaa, että ihan kaikki kokoelman sarjakuvat eivät minulle täysin auenneet. Välillä koin myös, että yhden (vaikkakin todella monipuolisen ja -äänisen) agendan ympärillä pyöriminen on vähän puuduttavaa - tämä ongelma toki ratkeaa niinkin helposti, kuin tauottamalla lukemista. Osa sarjiksista naurattaa riipaisevuudellaan, osa tuntuu makuuni jopa vähän liiankin ryppyotsaisen julistavilta - vaikka ymmärrän suorasukaisen, alleviivaavan julistamisenkin tarpeellisuuden. 

Eniten nautin (yllätys yllätys) Strömquistin humoristisen silmiäaukaisevasta sarjakuvasta Pettämisen raja, joka löytyy myös albumista Prinssi Charlesin tunne (Sammakko 2017; Prins Charles känsla 2010), joka puolestaan (yllätys yllätys) löytyy jo yöpöydältäni vuoroaan odottamasta. Sarjakuvapostaukset eivät siis todellakaan lopu tähän!

 

Kaiken kaikkiaan kokoelman sarjakuvat ovat haastavaa ja avartavaa luettavaa. Pureskeltavaa riittää. Suffragettien cityyn kannattaakin tarttua avoimin mielin ja valmiina haastamaan (tai ainakin testaamaan) itseään ja pölyisiä ajatusmallejaan. Samalla se on hauska kurkistus sarjakuvan tyylien kirjoon novellimaisesta tuotoksesta lyhyeen strippiin, josta jokainen voi löytää ne omat lempparinsa. Hienoa, informatiivista, opettavaa ja etenkin maailmaa muuttavaa sarjakuvaa - tätä lisää!


Ja kuten David Bowie huudahtaa mainiossa biisissään Suffragette City (joka soi tämän kirjan läsnäollessa päässäni koko ajan): 

"Wham bam thank you ma'am!"



TekijäJohanna Rojola (toim.)
Teos: Suffragettien city (sarjakuvien suomennokset: Viljami Jauhiainen & Minna Hjort) 
KustantajaSchildts 2011
Sivuja: 160
Mistä: Kirjastosta

Sarjakuvahaaste 2018

-Viivi 

Kommentit