Lasten lauantai #3

Leppoisaa lauantaita!

Luvassa on jälleen kahden pojan kanssa luetun lastenkirjan miniarvio, olkaa hyvät! Mukana on Kaisa Happosen ja Anne Vaskon Mur, eli karhu (Tammi 2016) sekä Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Mennään jo naapuriin (Tammi 2017).

Kaisa Happonen & Anne Vasko: Mur, eli karhu (Tammi 2016)



Mur, eli karhu on ihastuttava tarina nallesta, joka on erilainen kuin muut: Muria ei nukuta silloin, kun karhun pitäisi nukkua, ja nukuttaa silloin, kun normikarhuilla tapana on valvoa. Tarina on selkeä ja yksinkertainen, eikä tekstiä ole ainakaan liikaa. Opettavainen tarina erilaisuudesta sopii hyvin pienemmillekin kirjaihmisille. Selkeä ja suorastaan kaunis kuvitus loihtii silmien eteen ehdan suomalaisen metsämaiseman; ihastuin ikihyviksi!


Murin erikoisuus on älysovellus, jota käyttämällä kirjan sivut heräävät aivan erityisellä tavalla eloon puhelimen tai tabletin ruudulla. Täytyy sanoa, että sovelluksen käyttö ei ainakaan meidän taloudessa ollut täysin mutkatonta, sillä kirjan ja puhelimen yhtäaikainen käyttö oli välillä aika hankalaa, kirjan sivujen mahduttaminen puhelimen ruudulle vaati vähän akrobatiaa ja välillä jumahdimme (tai no jumahdin, koska innostuin sovelluksesta taaperoa enemmän) johonkin sovelluksen minipeliin ymmärtämättä, kuinka siinä tulisi edetä. Sovellus on kuitenkin hauska lisä lukukokemukseen etenkin nykymaailmassa, jossa älykojeet taitavat olla kohta tutumpia kuin perinteiset kirjat. Muria lukee ilman tuota sovellustakin, mutta onhan se hauska lisä ihastuttavaan lukukokemukseen.

Riina Katajavuori & Salla Savolainen: Mennään jo naapuriin (Tammi 2017)



Mennään jo naapuriin on raikas tuulahdus (nyt jo toki hiipuneeseen) Suomi 100 -juhlintaan: lastenkirja, jossa esitellään monikulttuurinen Suomi hauskasti erilaisten perheiden luona kyläillen. Vellamo-tyttö vierailee äitinsä kanssa yhteensä 18 perheessä, joilla on takakantta lainaten "kulttuurista pääomaa monesta eri ilmansuunnasta".


Värikäs kuvitus on hauska, ja runsas teksti takaa sen, että Mennään jo naapuriin sopii hyvin myös iltasatulukemiseksi. Jokaiselle aukeamalle piilotettu Vellamon siili on hauska lisä, josta meidän pikkulukija innostui uudelleen ja uudelleen. Isommalle lukijalle kirja esittelee vieraampiakin kulttuureja ja antaa hauskoja makupaloja eri maiden kulttuureista ja kielistä. Kiintoisa, tärkeä tuttavuus!


Ihania lukuhetkiä koko perheelle - kaikenlaisille perheille!

- Viivi

Kommentit