Helena Ruuska: Mary Gallen-Kallela - olisit villiä villimpi

Helena Ruuskan Mary Gallen-Kallela - Olisit villiä villimpi (WSOY 2021) on aivan huimaavan hieno elämäkerta Mary (lue: Meeri) Gallénin (1868-1947) vaiheikkaasta elämästä taiteilijan muusana, vaimona, lastensa äitinä, vanhempiensa tyttärenä. Taiteilijan vaimo ei jää tässä kirjassa - kuten yleensä tapahtuu - kiitetyn miehensä varjoon, vaan on saanut ansaitsemansa paikan valokeilassa. Tuloksena on kertakaikkisen hieno, kokonainen ihmisen kuva. Onpa onni, että Maryn kirjeenvaihto on säilynyt meille jälkipolville!

Helena Ruuska - Mary Gallen-Kallela : olisit villiä villimpi


Kirjasta paistaa hurja määrä tehtyä taustatyötä, mutta myös kirjoittajansa taito kirjoittaa: tuloksena on nautinnollinen lukukokemus. Kuten sanottua, kirja loihtii esiin kokonaisen ihmisen kaikkine puolineen: Mary oli muusikko, miehensä taloudenhoitaja, malli ja muusa, sukunsa tärkeä jäsen, moderni nainen, seikkailijatarkin.  Maryn rinnalla kulkee Suomen ja suomalaisen kultakauden taiteen tarina.

 Maryyn ja hänen elämäänsä oli suuri ilo tutustua. Tämä elämäkerta on ehdottomasti yksi parhaita lukemiani.

Tekijä: Helena Ruuska 
Teos: Mary Gallen-Kallela : olisit villiä villimpi
Kustantaja: WSOY 2021
Sivuja: 527
Kirjastoluokka: 99.1


- Viivi


Kommentit

  1. Tällaiset on kiinnostavia, kun nostetaan esiin tärkeitä ihmisiä jotka ovat hädin tuskin "olemassa olevia", kun kaikki tietävät vain sen taiteilijan... Harkitaan, harkitaan.

    VastaaPoista
  2. Oi että, tämä menee kyllä luettavaksi. Kiinnostaa suuresti!

    VastaaPoista
  3. Tämäpä hyvä vinkki! Elämäkerrat kiinnostavat yleisestikin, ja lisäksi ajanjakso on hyvin kiinnostava!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕