Salo & Mäkimattila: Hai ihmisten ilmoilla

Hai ihmisten ilmoilla (Lector 2021) on Antti Salon kirjoittama ja Kristiina Mäkimattilan kuvittama lasten saturomaani, joka vie seikkailemaan kaupungin vesiputkiin ja naapuruston asukkaiden luo.

Kirjan ehdottoman parasta antia on humoristinen kielellä leikittely. 

"-Vai haaveilee hai hatusta, ankerias tirskui. - Turhaa haihatusta!" (s. 7) 
Salo & Mäkimattila: Hai ihmisten ilmoilla

Kuvitus on (tietenkin) myös aivan supersöpö! Huumorin ja söpöilyn rinnalla tarinassa sukelletaan myös syvempiin vesiin (myös kirjaimellisesti). Siinä on niin kaukokaipuuta, yksinäisyyttä kuin vanhempien eroakin - lapselle sopivalla annostuksella ja lähestymistavalla. Tosin, perheen hajoamista olisin kaivannut vähän enemmänkin framille; nyt hankala tilanne kuitattiin sivulauseissa ja hukutettiin vesiputkistoseikkailuihin.

Eräs kirjan seikka sai minut kyllä kaivamaan kukka- tai jonkin hattuni esille. Kirjassa eräs naapuruston hahmoista on kohtalokas, rääväsuinen seksipommipunapää, joka esittelee itsensä: 

"Hi-hih! Helppo-Heiskaseksi ne kutsuvat." (s. 102) 

Siis öööö?!?!Siinä olikin kirjan ainoa naishahmo poissaolevan ja siskon kanssa pysyvästi pois lähtevän äidin lisäksi - tosin kirjan päähenkilö on niin autoilla kuin nukeillakin leikkivä Lapsi, jonka sukupuoli-identiteetistä en voi tietenkään olla varma - en liioin toisen päähenkilön, hainkaan.

No, tätä kyseenalaista naishahmoa lukuunottamatta pidin kirjasta. Se sopii vallan mainiosti niin lukemaan oppineelle itse luettavaksi, kuin satuhetkiinkin yhdessä ääneen ihmeteltäväksi.


Tekijä: Antti Salo (kirj.) & Kristiina Mäkimattila (kuv.)
Teos: Hai ihmisten ilmoilla 
Kustantaja: Lector
Sivuja: 108
Kirjastoluokka: 84.2


- ViiviKommentit