Krista Launonen & Susanna Lehmuskoski: Kesken kaiken

Miltä tuntuu saada syöpädiagnoosi? Millaista keskustelua syntyy, kun syöpää sairastaa hyvän ystävänsä kanssa yhtä aikaa? Syöpäsairaiden arkea ja ajatuksia valottaa upeasti Krista Launosen ja Susanna Lehmuskosken yhdessä kirjoittama keskusteluteos Kesken kaiken - Eihän minun vielä pitänyt kuolla (Avain 2023).

Takakansiteksti kuuluu seuraavasti:
"Kesken kaiken on kahden parantumatonta syöpää sairastavan ystävän, Krista Launosen ja Susanna Lehmuskosken, pohdinnoista syntynyt raa’an rehellinen keskusteluteos elämästä, sairastamisesta ja kuolemasta, joka ei yhtäkkiä enää ole kaukainen asia tai pelottava aihe. Kirja muistuttaa, että jokainen meistä voi huomenna olla potilas, joka pukee ylleen työvaatteiden sijaan sairaalan virttyneen pyjaman.

Tässä kirjassa sairaus ei ole matka itseen eikä se jalosta ketään. Syöpä on elämän heittämä paha, joka pakottaa luopumaan paljosta, mutta jonka kanssa on yritettävä elää järjissään. Ja syöpäpotilaallakin on ilon ja naurun hetkiä. Ennen kaikkea Kesken kaiken on kirja rakkaudesta elettyyn elämään ja pakollisesta antautumisesta kuolemalle."

Krista Launonen & Susanna Lehmuskoski: Kesken kaiken (Avain 2023)


Kirja etenee naisten vuoropuheluna eri teemoihin paneutuen. Aiheina ovat esim. lääkärit, kohtuuttomuus, hautajaisten suunnittelu ja eutanasia. Launosen ja Lehmuskosken henkilökuvat muotoutuvat pikku hiljaa, ja aluksi minun oli vaikea erottaa naisia toisistaan. Pikku hiljaa parantumattomasti sairaiden kirjoittajien elämäntarinat ja persoonallisuudet tulevat tutuiksi, vaikka, valitettavasti, molempien taustalla häilyy nyt ylimääräinen varjo, jota kuolemaksikin sanotaan. Turhan synkäksi kirja ei kaikesta huolimatta käy, vaikka koskettava se onkin: kirjoittajilla on terävyyttä ja huumoria - ja sana todellakin hallussa.

"Elämä on ihme, hallitsematon sellainen."
(s. 21)

Kesken kaiken, kuten kirjoittajansakin, on rajun suora ja rehellinen. Se ei tosiaan anna ymmärtää, ei lupaa, että parantumaton sairaus ja kuolemantuomio jalostaisi ihmistä. Mutta se antaa ymmärtää, että kuoleman läheisyys laittaa pohtimaan ja arvostamaan elämää aivan uudella intensiteetillä. Kaikessa inhimillisyydessään ja kirjoittajiensa keskeneräisyydessä se on aivan kauhean viisas kirja. Kirjan tärkein viesti on: elä ja nauti nyt, äläkä pelkää kuolemaa - vaikka sekin on ihan inhimillistä.Tekijä: Krista Launonen & Susanna Lehmuskoski
Teos: Kesken kaiken - Eihän minun vielä pitänyt kuolla
Kustantaja: Avain 2023
Sivuja: 188
Yleisten kirjastojen luokitus: 59.534 / 99.1


Kyllä, itkinkin tätä lukiessa,
Viivi

Kommentit

 1. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kirjalta! Aihe on läheisen takia tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittaa ajattelemaan - ja auttaa ymmärtämään, mitä sairastunut käy mielessään läpi.

   Poista
 2. Luin Ilta-Sanomista jutun toisesta kirjailijasta ja tästä kirjasta. Voisin kyllä lukea.

  VastaaPoista
 3. Kirjasta lukemieni kommenttien perusteella on selvää, että tämä on yksi tämän vuoden tärkeimmistä kirjoista, jos ei tärkein. Kuoleman läheisyys pistää elämän järjestykseen. Nuoruuden usko kuolemattomuuteen (eikä se kuuluu vain nuoruuteen) luo illuusion, että aikaa on loputtomasti. On tai ei, tämä hetki on tärkein.
  Minna /KBC

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕