Long Litt Woon: Minun sienipolkuni

Sienentuoksuista syyspäivää!

Syksy on sienien tuoksuinen - ja se tuoksu on huumaava. Se on etsimisen ihanuuden ja löytämisen riemun tuoksu. Luonnossa liikkuminen on terapeuttista jo sinänsä, mutta se yhdistettynä sienten metsästykseen on terapiamuoto, jota parempaa saa tosissaan hakea. Luonnon rauhalla on jo sinällään aivan kummallinen taika, joka puhdistaa mielen synkistä ajatuksista täysin vaivatta ja huomaamatta - yrittämättä. Metsä vain on, se ei vaadi, ei pyydä, ei huuda, ei tuputa. Ei edes sieniään. Kun tuon rauhan kokemuksen yhdistää aistit (jokaisen) avoinna kulkemiseen ja siten ympäristön tarkkaan tarkkailuun ja hetkessä elämiseen, jota sienestys ehdottomasti vaatii, syntyy uskomaton mindfulness-sessio, jolle ei löydy vertaa.

Kyllä: olen sienihullu. Mykofiili. Jo keväällä hullunkiilto silmissään metsään suuntaava kumikenkäjalka, joka ei saa rauhaa, jos ei pääse sienimetsään. Ja joka sienimetsään päästessään kokee rauhan, joka ympäröi sielun, sydämen ja joka solunkolon.

Long Litt Woon: Minun sienipolkuni (Nemo 2018)

Eipä siis lainkaan ihme, että minun oli pakko saada sienestystä ja sen hoitavaa vaikutusta käsittelevä uutuuskirja käsiini melkein heti sen ilmestyttyä. Kyseessä on Long Litt Woonin Minun sienipolkuni - Sienestyksen parantava vaikutus (Nemo 2018). Kyseessä on Norjassa asuvan malesialaissyntyisen naisen kertomus siitä, kuinka hän pääsi yli miehensä äkillisen kuoleman aiheuttamasta romahduksesta sienestyksen avulla. Kyllä, sienillä tosiaan on ihmeellinen voima!

Kirjassa vuorottelevat surutyön kuvaukset ja sienestystietous. Nämä hätäisesti ajateltuna toisistaan täysin irralliset asiat nivoutuvat kirjassa yhteen ehyeksi, toisiaan täydentäväksi kokonaisudeksi; kuin sienen ja kasvin muodostama mykorritsa (eli sienijuuri) kuunaan! Surutyön kuvaukset koskettavat ja menetys riipaisee. Sienestyskokemukset ja sieni-info taas tarjoavat paljon tietoa - ja paljon samaistumispintaa  kaltaiselleni sienihullulle. Sienistä tietämätönkin saa kirjasta varmasti paljon irti, niin helppotajuisesti ja selkeästi asiat on esitetty.

Long Litt Woon: Minun sienipolkuni (Nemo 2018)

Sujuva kieli (osakiitos suomentaja Pirkko Talvio-Jaatiselle) ja rakenne, jossa surutyö ja sienestys vaihelevat, luovat kirjaan melkoisen imun. Kirjaa oli hyvin vaikea laskea käsistä. Luen vielä tämän sivun - no vielä tämän luvun. Toki se, että koin itse tarinaa lukiessani paljon samaistumista, ja koska rakastan sieniä ja sienestystä (vaikka olenkin vielä melko noviisi), vaikutti varmasti lukukokemukseeni tehden siitä erityisen voimakkaan. Oi, ja tuo kansi on niin kaunis!

Vaikka kirjassa onkin omakohtaisia kokemuksia ja kirjailija kertojana voimakkaasti läsnä, on kirjan kirjastoluokitus 59.4 Hoitomenetelmät, eli se on lääketieteen ja terveydenhoidon luokassa.

Tämä on kieleltään kevyt ja teemoiltaan voimakas kirja. Suosittelen tarttumaan, vaikkei sienestyksen makuun ole päässytkään. Kenties tämän kirjan myötä innostuu menemään metsään - korin kanssa tai ilman.

TekijäLong Litt Woon
Teos: Minun sienipolkuni - Sienestyksen parantava vaikutus (norjankielinen alkuteos: Stien tilbake til livet - Om sopp og sorg; suom. Pirkko Talvio-Jaatinen) 
KustantajaNemo 2018
Sivuja: 336
Mistä: Kirjastosta

Helmet 2018

Ps. Kirjailuja on nyt myös YouTubessa! Luvassa puhetta mistäpä muusta kuin kirjoista!


- Viivi

Kommentit