Essi Ihonen: Ainoa taivas

Kirpeää syyskuuta!

Luvassa on lyhykäinen kirja-arvostelu Essi Ihosen nuortenromaanista Ainoa taivas (WSOY 2018), joka onkin melkoisen vaikuttava esikoiskirja.

Essi Ihonen: Ainoa taivas
Ainoa taivas on kipeän kepeä kertomus nuoresta Ainosta, joka herää huomaamaan, että kaikki hänelle opetettu, kaikki tuttu, kaikki ympärillä oleva sotii häntä itseään vastaan. Romaani on kurkistus siihen, millaista on erkaantua tiukasta ja tiiviistä uskonnollisesta yhteisöstä, ja sitä kautta myös omasta perheestä. Millaista on, kun elämältä katoaa pala palalta tuttu, joskin kuristava, tukahduttava ja ahdistava pohja? Millaista on kiskaista omat juurensa irti hivuttamalla tappavasta maaperästä, ja etsiä oma paikkansa maassa yksilönä?

Identiteetin, minän ja oman äänen hankala hakeminen on tämän kasvutarinan aiheista suurin. Vanhan ja uuden rajalla keikkuminen, haparointi ja epäröinti piirtävät nuoren Ainon elämän murroskohdalle hailakat ääriviivat. Ahtaan uskonnollisen yhteisön ilmapiiri luo tarinalle ahdistavan taustan ja aihe on raskas, mutta kieli kuljettaa tarinaa eteenpäin kepeästi ja sujuvasti. Ainon nuori ääni on kaikessa naiiviudessaan ja epävarmuudessaan aidon tuntuinen ja piirtää esille inhimillisen, itsensä ja ympäristönsä kanssa kipuilevan, mutta rohkean nuoren naisen. Tarina on uskottava, ja ihmekö tuo: kirjailija itse on kasvanut esikoislestadiolaisessa perheessä.

Essi Ihonen: Ainoa taivas

Ainoa taivas on hieno kehityskertomus, jonka ahmin vetävän kerronnan ansiosta (turhankin) nopeasti. Kirja on määritelty nuorten kirjaksi, mutta kyllä siitä nautti kovasti tällainen (ikänsä puolesta) aikuinenkin!

TekijäEssi Ihonen
Teos: Ainoa taivas
KustantajaWSOY 2018
Sivuja: 239
MistäKirjastosta

Helmet 2018 32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan

-Viivi 



Kommentit