keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Jenna Kostet: Margaretan synti

Jenna Kostetin Margaretan synti (Aula & Co 2021) on varma valinta historiallisen romaanin ystävälle. Mikään "perinteinen" historiallinen lukuromaani se ei kuitenkaan ole, vaan hämmentävän koskettava ja kouriintuntuva tarina kuolemaantuomitusta naisesta. Koskettavintahan tässä on se, että kirja on saanut innoituksensa 1600-luvun Turussa oikeasti tapahtuneesta teloituksesta.

Margaretan synti on tarina siitä, mitä ahtaat sukupuoliroolit, epätasa-arvoinen rajoittaminen ja näennäinen siveellisyyden ihannointi pahimmillaan saavat aikaan: onnettomuutta, kärsimystä ja ruumiita. Särkyneitä ihmisiä.

Jenna Kostet: Margaretan synti


Kirjassa on myös Jakob, joka on kaupunginpalvelija - se, joka hoitaa vangit ja muut saastaisuudet. Hän on mies, siis jo lähtökohtaisesti etuoikeutettu, joka joutuu kasvotuksin vahvan nuoren naisen kanssa. Ja yhä kasvavan epävarmuuden kanssa: kenties kaikki ei olekaan aina niin mustavalkoista.

Kommentoidakseni ajankuvaa ja kirjan tyyliä: viihdyin, pidin, ihailin. Ainoa, mihin kiinnitin huomiota, oli kirjan alkuosan lausahdus: "Vaatteilla tuskin on sinulle suurta merkitystä. Se johtuu siitä, että olet mies." Ymmärtääkseni menneinä vuosisatoina ainakin ylempien yhteiskuntaluokkien miehet olivat aivan yhtä kiinnostuneita muodista ja materiaaleista, kuin naisetkin... No niin, muuta huomautettavaa minulle ei siis jäänyt. Pidin, pidin, pidin.

Margaretan synti oli minulle vahva elämys; elävä ja kipeä tarina, jonka tunnelmaa olen kantanut sisälläni lukemisesta lähtien. Olen kosketettu.


Tekijä: Jenna Kostet

Teos: Margaretan synti

Kustantaja: Aula & Co

Sivuja: 287


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti