Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta

Tiina Miettisen Piikojen valtakunta - Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla (Atena 2015) on mielenkiintoinen tietokirja naimattomien naisten elämästä esimodernissa Suomessa. Kirja pohjaa Miettisen väitöskirjaan Ihanteista irrallaan. Hämeen maaseudun nainen osana perhettä ja asiakirjoja 1600-luvun alusta 1800-luvun alkuun (2012), ja väitöskirjan kattavampi nimi kuvaa myös Piikojen valtakunnan aiherajausta: se keskittyy etenkin Hämeen alueen maaseudun naisten elämän kuvaukseen. Varsinaisen piikojen ammattikunnan lisäksi kuvatuksi tulevat myös muutkin naimattomat naiset.

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta


Kirjasta päällimmäiseksi mieleeni jäi ihmetys siitä, kuinka väärä on kuvani ollut entisaikojen elämästä etenkin seksuaalimoraalin osalta - enkä usko olevani ainoa! Kirja loihtii esiin todellisuuden, jossa seksuaalisuuteen suhtauduttiin varsin leppoisasti ja turhia niuhottamatta. Kihlaus tulkittiin niin vakavaksi lupaukseksi, että naimisiin ei aina ollut hoppu. Eikä pariutumisen kanssa kiirehditty muutenkaan - parisuhteen solmimisikä oli yleisesti lähemmäs kolmeakymmentä. Se, että avioton lapsikaan ei usein ollut pelkkä häpeän ja kurjuuden aihe, oli minulle uusi ja ilahduttava tieto!

Toinen avartava elämys oli tajuta, kuinka itse asiassa piian asema saattoi olla sangen vapaa ja onnekaskin: nainen sai itse päättää palveluspaikkansa, sai tienata itse ja päättää muutenkin omista asioistaan aika vapaasti. (No, tämän kolikon kääntöpuolena on se, että jokaisella piti olla paikka, asema, asuinpaikka ja rooli, jonka mukaan elää. Irtolaisuus oli yhteiskunnan tuomitsemaa ja rankaisemaa.)

Kirjassa käy selväksi myös se, kuinka yksityisyyttä ei tosiaankaan ollut eikä tunnettu (kylä-)yhteisössä. Jokaisen piti kuulua johonkin yhteisöön, tietää paikkansa siinä. Ja saattoi olla aivan varma, että jokaista liikettä oli seuraamassa joku silmäpari. Ahdistava ajatus, mutta ei kai yksityisyyttä osattu juuri kaivatakaan..?

Piikojen valtakunta kurkottaa sen verran kauas historiaan ja sellaisen näkymättömän kansanosan maailmaan, että on uskomatonta, että tämä kirja on ylipäätään olemassa! Mitenkään kokonaisvaltaista kuvaa se ei naimattomien naisten elämistä 1600- ja 1700-lukujen Suomessa anna, keskittyyhän se ennen kaikkea Hämeen (ja siellä Hauhon) alueen elämänmenoon. Mutta hieno, harvinaislaatuinen kurkistus historiaan se kuitenkin on.

Piikojen valtakunta julkaistiin äänikirjana vuonna 2021, eli sen voi myös kuunnella - kuten minäkin tein!


Tekijä: Tiina Miettinen

Teos: Piikojen valtakunta - Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla

Kustantaja: Atena 2015 (äänikirja 2021)

Sivuja: 184 (äänikirja 5 h 45 min)


-ViiviKommentit