Mikko Moilanen: Kohtalona mestauslava

Olen lukijan urallani saanut kunnian törmätä aivan mahtaviin tietokirjoihin. Mikko Moilasen Kohtalona mestauslava - kuolemanrangaistus Suomessa 1500-1850 (Docendo 2021) ei tee tästä poikkeusta, vaan sekin on kertakaikkisen hieno tietoteos siitä historian puolesta, josta tällainen kaltaiseni normikansalainen ei välttämättä niin paljoa tiedäkään.

Moilasen kirja avaa rauhanajan kuolemanrangaistuksen historiaa Suomessa erittäin kattavasti ja laajasti. Tietoa on paljon, kuten sivujakin (558), mutta raskasta luettavaa kirja ei ole muuten kuin kokonsa puolesta. Kirja avaa niin yhteiskuntaa, kulttuuria, uskontoa kuin lainsäädäntöäkin niin, että historia tulee tutuksi. 

Mikko Moilanen: Kohtalona mestauslava (Docendo 2021)


Tapausesimerkkien avulla historia tulee suorastaan iholle; kirja avaa yhteiskunnallisen tason lisäksi niitä yksityisiä, inhimillisiä kohtaloita, jotka päättyivät kuolemanrangaistukseen. Niitä syitä, jotka ajoivat ihmiset mestauspölkyille. Ne tarinat ovat tosia, valitettavasti. Tarinoissa paistaa niin hätä, puute, pelko, kärsimys, kuin ahneus, ilkeys ja pahansuopuuskin. Kansan elämä osasi olla julmaa.

Erityisen mieleenpainuva oli kertomus kotikuntani alueelta. Varoitus: se on oikeasti rankka ja avaan sitä seuraavaksi vähän! Sydäntä moukaroiva tarina kertoo äidistä, joka päätyi ankaran nälänhädän, puutteen ja hädän kourissa syömään omia lapsiaan - ja myös kylässä asuvan orpopojan. Ajatella, kuinka toivotonta on pitänyt elämän olla, että ihminen on päätynyt moiseen tekoon! Teos todella avasi silmiäni näkemään, millaista rahvaan elämä osasi kurjimmillaan olla.

Harvoin törmää tietokirjaan, joka on samalla niin vetävä ja hyvin kirjoitettu ja samalla niin hurjan koskettava ja riipaiseva. Tämä kannattaa lukea!


Tekijä: Mikko Moilanen
Teos: Kohtalona mestauslava - kuolemanrangaistus Suomessa 1500-1850
Kustantaja: Docendo 2021
Sivuja: 558
Kirjastoluokka: 33.5809



Yltäkylläisyyden ympäröimänä,

Viivi 

Kommentit

  1. Vetävä tietokirja vetää vertoja hyvälle romaanille! Onneksi nykyään kirjoitetaan sujuvia populaariteoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin!
      Tämä voi kokonsa puolesta olla vähän luotaantyöntävä (on oikea tiiliskivi), mutta soisin ihmisten löytävän silti 😊

      Poista
  2. Muistan, että historiaa yliopistossa opiskellessa tentin jonkin suomalaisia pyöveleitä käsittelevän kirjan. Nimeä tai tekijää en kyllä enää muista. Mutta onhan se kaikessa karuudessaan kiinnostava aihe, nimenomaan yhteiskunnalliselta ulottuvuudeltaan, että tällainenkin ammattikunta on ollut olemassa ja miten kuolemanrangaistus on tuohon aikaan mielletty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moilanen on kirjoittanut Suomen pyövelit -kirjan. Se on ollut tarkoitus myös lukea.

      Poista
  3. Vaikuttaapa tosi kiinnostavalta ja esimerkkitapausten käyttäminen varmasti monipuolistaa teosta. Voisin kuvitella tämän itsekin lukevani – sen verran aihe kiinnostaa! Anneli Kannon romaani Pyöveli sivuaa aihetta, mutta se on tietysti fiktiivinen. Pidin siitä kovasti. Tämän kirjan nimi siis muistiin!

    VastaaPoista
  4. Huh, on maailma(mme) muuttunut! Onneksi. Meillä on haasteemme, voidaan kai kuitenkin sanoa, että elämme melko hyvää aikaa. Populaari tietokirjallisuus on ihan parasta, liian vähän vaan tulee sitä luettua.
    /KBC

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕