TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

TJ Klunen fantasiagenreen sujahtava romaani Talo taivaansinisellä merellä (Karisto 2021) kertoo maailmasta, jossa on ihmisiä - ja sitten siellä on maagisia olentoja. Ihmiset ovat enemmistönä vallassa. Maagiset olennot ovat vähemmistö, jonka ihmiset haluaisivat täysin kontrolliinsa ja valtansa alle. Ihmisiä pelottaa erilaisuus, joten he pyrkivät pääsemään siitä eroon byrokratian ja organisaatioidensa avulla.

Yksi tällainen organisaatio on Maagisten Nuorten Huoltenpito-Osasto, jonka sosiaalityöntekijänä toimii Linus Baker. Linus lähetetään taivaansinisen meren rannalla olevaan orpokotiin tekemään tarkastusta, mutta homma osoittautuukin miehelle hyvin käänteentekeväksi.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Kirja on kuin satu, se on hyvinkin satumainen, jopa lapsenomainen niin tarinaltaan kuin maisemaltaankin miljööstä lähtien: arkielämässä on harmaata ja sataa sataa sataa, orpokodissa taas on vehreää ja paistaa aina aurinko. Toisaalta tällainen kliseisyys hieman hiertää, toisaalta se kuitenkin palvelee tarinaa, jossa pääasiana on sangen yksinkertaisen juonen sijaan suuren suuri teema. 

Teemat kirjassa ovat isoja ja myös aina ajankohtaisia: meillä ei täällä (kai) ole maagisia olentoja joukossamme, mutta yhteiskunnissa on aina enemmistö, joka (yrittää) alistaa vähemmistöjä - tai ei ainakaan ymmärrä niitä. Universaali teema on kirjassa otettu käsittelyyn hienon etäännyttävästi niin, että sitä voi soveltaa oikeastaan mihin vähemmistöön tahansa. Tosin seksuaalivähemmistö on framilla kyllä ihan nimeltämainiten, onhan Linus homoseksuaali (vaikka ei varsinaisesti olekaan sen vuoksi juurikaan hyljeksitty?).

Romaani on aika pumpulinen, pehmeä, vaikka siinä kunnon sadun tapaan on myös uhkia ja hyvän ja pahan välistä kitkaa. Siksi kirja, vaikka aikuisten hyllystä löytyykin, sopii mielestäni aivan kaikille ikäryhmille. Kirja on lempeä kuvaus ymmärtämisestä, rakkaudesta, lapsista, avautumisesta ja pienen ihmisen voimasta.


Tekijä: TJ Klune (suom. Mika Kivimäki)

Teos: Talo taivaansinisellä merellä (engl. alkuteos: The House in the Cerulean Sea)

Kustantaja: Karisto 2021 (2020)

Sivuja: 446 

Äänikirja: 13 t 51 min (Lukija: Paavo Kääriäinen)


- Viivi


Kommentit

  1. Minä pidin tästä hurjan paljon. Se oli ihanan lempeä olematta kuitenkaan pelkkää sokeria. Annoin luettavaksi myös pojilleni ja molemmat (silloin 19v ja 11v) pitivät valtavasti eli tosiaan sopii eri ikäisille.
    Nyt tuossa kirjapinossa odottaa Klunen uusin vuoroaan.

    VastaaPoista
  2. Fantasia ei ole koskaan minusta tuntunut ns. omalta jutulta. Postauksestasi minulle välittyy kuitenkin sellainen tunnelma, että tähän minun kannattaisi tutustua. Klune pääsi siis lukuaikapalveluni kirjahyllyyn sopivaa (loma?)hetkeä odottelemaan.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä ymmärtääkseni hurmannut monia muitakin, jotka eivät ole fantasian lukijoita 😊

      Poista
  3. Tämän romaanin maailma on ihanan kiehtova. Minulle tämä oli jotenkin hyvin visuaalinen ja värikäs lukukokemus.

    VastaaPoista
  4. En aivan innostunut tästä niin paljon kuin moni muu, vaikka kieltämättä kirjan tunnelma jätti vahvan visuaalisen tunnemuiston. Kirjan sanomastakin pidin, mutta ehkä tässä oli minun makuun vähän liikaa fantasiaa.

    VastaaPoista
  5. Fantasia on epämukavuusaluetta itselleni, niin en tätäkään ole lukenut. Harkinnut kyllä, kun haasteissa on pitänyt lukea jotain tämän tapaista. Kun en pidä lasten saduista, niin aikuisten satu ei houkuttele sitäkään vähää. Mutta onneksi kaikille löytyy jotakin 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕