Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut

Instagramiin aiemmin postattujen arvioiden sarja jatkuu - ja nyt on vuorossa aivan mahdottoman hyvän tietokirjan arvio. Koska arvio on somepäivityksestä kopsattu, on se varsin lyhyt ja niukkasanainen, mutta menköön!

Petteri Pietikäisen Kipeät sielut - Hulluuden historia Suomessa (Gaudeamus 2020) on hurjan kiehtova tietokirja suomalaisen mielenterveyshoidon historiasta. Kirjassa kurkistetaan toki aikaisempiinkin aikoihin, mutta sen pääpaino on 1800-luvulla, jolloin Suomessakin alettiin järjestää laitoshoitoa mielenterveyspotilaille.

Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut - Hulluuden historia Suomessa (Gaudeamus 2020)

Kustantamon esittelyteksti kertoo:

"Huhtikuussa 1900 Nokian Pitkäniemen mielisairaalaan tuotiin potilaaksi alakuloisuudesta, hallusinaatioista ja pakonomaisista seksuaalisista haluista kärsinyt nuorukainen, Maurits, joka kuvitteli, että hänen päässään eli hämähäkki. Diagnoosiksi annettiin nykyistä skitsofreniaa edeltänyt dementia praecox eli nuoruuden tylsistyminen. Mauritsia pidettiin sairaalassa yksitoista vuotta, kunnes hänet vapautettiin parantumattomana.

Kipeät sielut syventyy Mauritsin ja hänen kohtalotovereidensa sairauskertomusten avulla mielenterveyspotilaiden kokemuksiin ja mielenterveyden häiriöiden hoitoon Suomessa autonomian ajalta 1950-luvulle. Sairaala- ja laitospotilaiden lisäksi tutustutaan kylähullujen ja muiden laitoshoidon ulkopuolella eläneiden arkeen. Sairauden syiden ja hoitomenetelmien lisäksi avataan sotien kaltaisten kriisien vaikutuksia mielenterveyteen sekä mielisairauden sosiaalisia ja kulttuurisia yhteyksiä.

Päähenkilöitä ovat hullut, hermostuneet ja haitalliset - kuten vakavasti mielisairaita, lievemmin oireilleita sekä yhteiskunnan normeihin sopeutumattomia yksilöitä aikanaan kutsuttiin. Paitsi henkisestä kärsimyksestä kirja kertoo myös toipumisesta ja paranemisesta aikana ennen avohoidon ja modernien psyykenlääkkeiden valtakautta."

Olitpa enemmän tai vähemmän mielenterveyden hoidosta ja sen historiasta kiinnostunut, niin tähän kirjaan kannattaa kyllä ehdottomasti tarttua! Asiaa on paljon, mutta onnistunut jäsentely, valaisevat tapausesimerkit ja maallikollekin avautuva, sujuva kieli takaavat sen, että tätä kirjaa lukee enemmän kuin mielellään. 

Harvoin tapaa näin onnistunutta tietokirjaa!


Tekijä: Petteri Pietikäinen
TeosKipeät sielut - Hulluuden historia Suomessa
Kustantaja: Gaudeamus 2020
Sivuja: 424
Yleisten kirjastojen luokitus: 59.56109Mielestä kiinnostunut,
Viivi


Kommentit