Tove Jansson: Muumit - sarjakuvaklassikot I

Minä olen 90-luvun lapsi - kasvanut siis Muumilaakson tarinoiden, tuon ihastuttavan japanilaisanimaation, parissa. Muuten en sitten muumeihin juuri tutustunutkaan - kuvakirjojen lisäksi.

Aloitin Tove Janssonin muumeihin tutustumisen ehkä vähän hassusti tässä äskettäin lukemalla Muumit ja suuri tuhotulva -kirjan, joka oli kyllä ensimmäinen Janssonin kirjoittama muumiseikkailu, muttei ensimmäinen julkaistu sellainen. Ja jossa muumit ja heidän maailmansa vasta etsivät muotoaan. 

Sen perään tartuinkin sitten sarjakuvaan, joka syntyi vasta muutaman muumiromaanin jälkeen tilaustyönä brittiläiselle The Evening News -lehdelle. Muumisarjakuvissa mennään aika kauas japanilaisen animaatiosarjan silotellusta maailmasta, eikä ihme: britit tilasivat nimenomaan aikuisten sarjakuvan, kuten opin Muumit - sarjakuvaklassikot I -kokoelman jälkisanoista, jotka on kirjoittanut Sirke Happonen.

Oikeastaan tartuin tähän neljän ensimmäisen muumisarjakuvatarinan albumiin välipalana, josta en varmana kirjoita arviota. Vaan kuinkas sitten kävikään?!

Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot I

En tosiaan olisi voinut uskoa, että muumien parissa voi nauraa niin paljon! Hahmojen karikatyyrimäiset persoonallisuudet ja niiden jatkuvat yhteentörmäykset ovat herkullista luettavaa (hahmoista kohta lisää). Huumori on ajoittain todella mustaa ja kaikki niin hellyttävän naiivia - täydellinen kombo!

s. 33 Muumiperhe-tarina alkaa aika raflaavasti.En sattuneesta syystä voi verrata sarjakuvien ja romaanien maailmoja ja tarinoita keskenään, mutta sarjakuvatarinoiden kesken huomasin joitakin epäjohdonmukaisuuksia. Siinä missä ensimmäisessä ja toisessa tarinassa, nimeltään Muumipeikko ja Muumiperhe, Nipsu haaveilee (tapansa mukaan) rahasta, ei Muumiperhe Rivieralla -tarinassa rahan käsite ole muumeille lainkaan tuttu. Tällaiset epäjohdonmukaisuudet annettakoon anteeksi, vaikka ne toki vähän hämmentävät aluksi.

Muumien suola on tietenkin sen hersyvä henkilökavalkadi. Kuten sanottua, hahmot ovat persoonallisuuksiltaan äärimmilleen vietyjä karikatyyrejä, joiden vuorovaikutusta on hilpeä seurata. Etenkin, kun tyypit eivät ole niitä penaalin kynistä terävimpiä...

Muumipeikko on machoilua harjoitteleva mammanpoika. Niiskuneiti on yltiötyttömäinen romantikko, joka on taipuvainen turhamaisuuteen. Yhdessä nuoriso harjoittelee rakkautta.

Kaikkein herkullisin parivaljakko minulle ovat kuitenkin Muumipeikon vanhemmat, joiden keskinäinen dynamiikka on suorastaan kiehtovaa.

s. 37 Muumipapalla lähtee vähän laukalle.

Näin keittiöpsykologina minun tekisi mieli diagnosoida Muumipapalla vähintäänkin ADHD ja pahimmillaan paranoidi skitsofrenia, mutta en sitä tee. Mamman ja papan parisuhteesta tulee kuitenkin mieleeni Joonatan Tolan Punaisen planeetan tarina, jossa epävakaa isä potee sairasta mieltään ja äiti kestää kaiken, koska on jostakin kumman syystä päättänyt niin. 

Vähintäänkin Muumipappa on levoton ja seikkailunhaluinen luonne, joka ei kykene asettumaan paikoilleen. Ja Muumimamma saa olla äitinä oman poikansa ja ottolastensa lisäksi myös miehelleen, joka ei ole lainkaan kykenevä arjen pyörittämiseen. Muumimamman yltiörauhallinen ja absurdiuteen asti hermostumaton luonne suorastaan ihmetyttää. Kyllä mammalla sentään taitaa sisäisesti myllertää - sen verran monta huoliryppyä tämän otsalla on.

Kaikkein ihastunein olen stripeissä mukana juoksevaan mustaan pikkuotukseen, joka peilaa päähahmojen toimia söpösti. Ihana Samu!

s. 46 Samun aika parrasvaloissa.


Voi olla, että suurin osa valveutuneista kirjallisuuden harrastajista on jo muuminsa lukenut. Mutta jos joku vielä ei ole, niin kannattaa kokeilla näitä sarjakuvia! Minä olen ainakin ihan ihastunut!

Näitä Sarjakuvaklassikot-kirjoja on ilmestynyt vaikka kuinka monta. Onneksi! Toven jälkeen sarjakuvien tekoa jatkoi hänen veljensä Lars Jansson, jota on joskus sanottu jopa vielä etevämmäksi sarjakuvantekijäksi. Saas nähdä!


Tekijä: Tove Jansson (suom. Anita Salmivuori)
Teos: Muumit - sarjakuvaklassikot I (ruots. alkuteos: Mumintrollet I & II)
Kustantaja: WSOY 2008
Sivuja: 95
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.32Kukahan muumeista minä olisin..?
Viivi

Kommentit

  1. Luin saman albumin tuossa joskus kesän alussa. Mainiota menoa! Pitää jatkaa sarjan parissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕