Olen pitkään muhitellut Britt Karin Larsenin Finnskogen-sarjan lukemista, ja vihdoin on 2 ensimmäistä osaa luettu!
Finnskogen - elämän kehto (Minerva 2018, suom. Jänis Louhivuori) on Ruotsin ja Norjan suomalaismetsistä kertovan romaanisarjan ensimmäinen osa, joka vakuutti minut mutkattomuudellaan. Se seuraa usean erilaisen suomalaismetsän asukin karua elämää 1800-luvun alkupuolella. Finsskogen - taivaankarhun metsä (Minerva 2019) jatkaa samoja juonenkulkuja samalla vangitsevalla tyylillä.
Nämä sarjan kaksi ensimmäistä osaa maalaavat todentuntuisen ja uskottavan kuvan siitä karusta, köyhästä elämästä, joita Ruotsin ja Norjan rajametsien etninen vähemmistö, metsäsuomalaiset, elivät. Ne maalaavat kuvan ihmisistä, jotka ovat yhtäältä erillään ja eristyksissä muista, toisaalta jatkuvassa valtaväestön ja -kulttuurin puristuksessa. Uskon, että Larsen on tehnyt paljon taustatyötä kirjojaan varten, ja näin onnistunut kirjaamaan ylös sen ankean, mutta elämäntäyteisen arjen, jota ihmiset muutama sata vuotta sitten metsissä elivät.
Odotan innolla kolmannen osan lukemista (huomasin muuten, että sitä ei ole äänikirjana, toisin kuin kaksi ensimmäistä?!). Toivon myös, että sarjaa suomennettaisiin lisää - ruotsiksi on ilmestynyt jo 7 osaa!
Tekijä: Britt Karin Larsen (suom. Jänis Louhivuori)
Teos: Finnskogen - Elämän kehto (Finsskogen #1)
Finnskogen - Taivaankarhun metsä (Finnskogen #2)
Kustantaja: Minerva 2018 & 2019
Sivuja: 236 & 320
- Viivi
Tää sarja kiinnostaa mua.
VastaaPoistaJos historiallinen fiktio kiinnostaa - ja jos suomalainen kansanperinne kiinnostaa - niin kannattaa kokeilla!
Poista