Pirjo Puukko & Amelia Nyman: Kesälintuni lennä, lennä

Pirjo Puukon kirjoittama ja (hänen tyttärensä) Amelia Nymanin kuvittama Kesälintuni lennä, lennä (Stresa 2021) on kaihoisa kuvakirja lapsen ja luonnon kohtaamisesta; tai kenties se on ennemmin kuvitettu satukirja, sillä painotus on enemmän tekstissä, kuin kuvassa.

Tarinassa pesänsä ihmisen takia menettänyt lokinpoika päätyy Sakarin ja tämän perheen hoiviin mökille. Mutta kesäloma loppuu, eikä Naksu-lokki ole vieläkään oppinut lentämään.

Pirjo Puukko & Amelia Nyman: Kesälintuni lennä, lennä


Kirja pohtii hankalaa aihetta: Pitääkö ja saako luontokappaleita auttaa, vai pitääkö luonnon antaa hoitaa omansa? 

Valmista vastausta kirja ei anna, vaikka esittääkin eri näkökantoja perheen eri jäsenten suulla. Se ei saarnaa eikä opasta, vaan jättää hankalan moraalisen kysymyksen avonaiseksi.

Nymanin loihtima kuvitus on etenkin luonnon kuvauksen osalta suorastaan unenomaisen hieno; kansi antaa tästä osviittaa. Naivistiset ihmishahmot pomppaavat harmonisesta ympäristöstä aika voimakkaasti esiin, ja jäin kaipaamaan vielä lisää satumaista luontokuvaa. Osassa aukeamista löytyy vain pienen pieni kuva, mikä tarkoittaa, että kirja vaatii (lapsi-)kuulijaltaan jonkin verran keskittymiskykyä.

Kesälintuni lennä, lennä on kaunis ja haikea tarina valtavirtalastenkirjallisuuden ulkopuolelta. Näin kesäaikaan sen avulla voi osuvasti pohtia yhdessä lapsen kanssa sitä, kannattaako esimerkiksi linnunpoikaset jättää rauhaan ja miltä eläimistä tuntuu, jos niiden pesä tuhotaan.


Tekijä: Pirjo Puukko (kirj.) & Amelia Nyman (kuv.)

Teos: Kesälintuni lennä, lennä

Kustantaja: Stresa 2021

Sivuja: 29


- Viivi

Kommentit