sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Riikka Ala-Harja: Tämä ei ole tv-sarja

Riikka Ala-Harjan Tämä ei ole tv-sarja (Otava 2022) ei ole tv-sarja. Se on romaani, joka leikittelee muodikkaan fakta-fiktiivisesti tv-sarjan käsikirjoitusprosessilla, jota suorittavat oikeasti tv:stä tutut hahmot - ja kirjailija Ala-Harja (tai siis: Alaharja). Tämä on tarina, ei tv-sarja - eikä ainakaan totta!

Riikka Ala-Harja: Tämä ei ole tv-sarja


Romaanissa näyttelijät Knihtilä, Haapkylä, Kamu, Lehtikari, Malmivaara ja Nenonen alkavat yhdessä kirjailijakertojan kanssa, elokuvakerhon pyörittämisen ohella suunnitella tv-sarjaa, joka kertoisi heistä, mutta olisi kuitenkin ihan fiktiivinen. Kun käsillä on fiktiivinen kirja, joka kertoo oikeasti olemassa olevista ihmisistä, jotka tekevät sarjaa, joka kertoisi heistä, mutta joka olisi kuitenkin ihan fiktiivinen, liikutaan jollain meta-meta-metatasolla, joka kivasti kutittaa aivosopukoita. 

Tämä ei ole tv-sarja on minulle ennen kaikkea hupailu, joka leikkii faktalla ja fiktiolla. Näkökulma on sen (ainakin omasta mielestään) porukan ulkopuolisen, kirjailija Alaharjan, vaikka kertoja onkin kolmannessa persoonassa. Sen parasta antia on kirjailijan (tai ainakin kirjailijan melkein-täyskaiman) itseironinen rimpuilu alemmuudentunnon, seksuaalisuuden, perheen, äitiyden, kateuden ja työpaineiden kanssa. Se muistuttaa mukavan jatkuvasti siitä, kuinka lukemani ei ehkä ole totta, vaikka luenkin oikeasti olemassa olevista henkilöistä (tai heidän täyskaimoistaan), joiden naamat ovat kirjan kannessa. Se maalaa samalla ihanan kaoottisen kuvan keski-ikäisistä naisista, jotka ovat kaikkea muuta kuin valmiita ja viisaita. Se toivottavasti on ainakin totta.

Jotenkin toivoisin, että tästä tehtäisiin tv-sarja.


Tekijä: Riikka Ala-Harja

Teos: Tämä ei ole tv-sarja 

Kustantaja: Otava 2022

Sivuja: 247- Viivi

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Eikös Ala-Harjan esikoisromaaniin liittynyt jonkinlaista skandaalia, kun tapahtumat perustuivat kirjailijan läheisen elämään ja siitä sitten syntyi heidän välilleen ikävä eripura? Mahtaako teeman valinta ja käsittely juontaa juurensa sinne asti, sillä tuolloin käydyssä keskustelussa faktan ja fiktion suhteesta kirjallisuudessa puhuttiin aika paljonkin.

  Vaikuttaa joka tapauksessa jännältä tämä kirjan idea. Ja olisipa tosiaan jotain, jos se päätyisi TV-sarjaksi! 😄
  T. Amma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitipä ihan googlata, ja kyllähän sieltä aikamoinen soppa löytyikin. Voisipa hyvinkin olla, että tämä kirja käsittelee ko. teemaa, vaikka näennäisesti onkin hyvin kaukana esikoisteoksesta.

   Poista
 2. Tämä on kyllä kiinnostava, olen välillä pyöritellyt laittaisiko luureihin. Olen lukenut Ala-Harjan novellikokoelman Reikä ja kuunnellut pari vuotta sitten naistenpäiväviikolle silloisen uusimman En Saab. Hänellä on kyllä erikoinen tyyli!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! 💕