Tällä kertaa käsittelyssä on mainio tietokirja: Maija Ojala-Fulwoodim Perhe ja verstas - Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa (Gaudeamus 2021).
Taas kerran teoksen nimi summaa hyvin sen sisällön: Perhe ja verstas on tietokirja käsityöläisten ammattikunnasta, sen toiminnasta, arjesta ja juhlasta keskiajalla ja uuden ajan alussa Itämeren kaupungeissa (kirjassa käsittelyssä ovat lähinnä Tallinna, Tukholma, Riika ja Lyypekki).
Kyseessä on tuhti tietopaketti kiltojen toiminnasta (niin ammatti- kuin hengellistenkin) ja yksittäisen ammatinharjoittajan urakehityksestä. Erityisen mielenkiintoinen on kirjassa käsitelty sukupuolihistoriallinen näkökulma (siis omasta mielestäni, sillä naisten historia kiinnostaa), jonka mukaan naiset eivät useinkaan olleet niin ulkona käsityöläisammattikuvioista, kuin jotkut tutkijat ovat aiemmin väittäneet, vaan heidän sallittiin monesti olevan aktiivisia ja itsenäisiäkin toimijoita - etenkin lesken asemassa.
Perhe ja verstas ei ole heppoista populaaritiedettä, vaan ihan vankkaa tutkimusta. Siksi se epäilemättä ei ole kaikkien historiastakaan kiinnostuneiden kirja. Tällaiselle maallikolle kirja on välillä raskaskin luettava, mutta se on kuitenkin hyvin kirjoitettu. Tapausesimerkit ja runsahko kuvitus elävöittävät tekstiä mukavasti. Ojala-Fulwood vaikuttaisi olevan niin erinomainen tutkija kuin kirjoittajakin.
Tietokirjojen arviointi on tietysti hankalaa, mutta arvioin sen ihan näin maallikon (joko sanoin olevani maallikko) näkökulmasta sillä perusteella, kuinka sen parissa viihdyin: hyvä kirja. Kirjan tieteellisiä ansioita en oikein osanne arvioida, mutta uskon niiden olevan oikeinkin kunnolliset.
Tekijä: Maija Ojala-Fulwood
Teos: Perhe ja verstas - Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa
Kustantaja: Gaudeamus 2021
Sivuja: 328
- Viivi
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! 💕