Hjelt, Leskelä-Kärki & Oksama-Valtonen: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Elikö Helmi Krohn (1871-1967) ihmeellisen elämän? Sitä mieltä ovat ainakin Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen, jotka ovat kirjoittaneet teoksen Helmi Krohnin ihmeellinen elämä - kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä (Into 2021). 

Krohn toden totta oli kultturelli ihminen, joka syntyi, kasvoi ja eli kulttuurin ja sivistyksen ympäröimänä - myös tuottaen niitä. Silti hän on jäänyt monen aikalaisensa (esim. siskopuolensa Aino Kallaksen) varjoon.

Helmi Krohnin ihmeellinen elämä


Elämäkerran (ja Krohnin elämän) alkupuoli näyttäytyy varsin traagisena: Ensin Helmi menetti äitinsä, sitten isänsä - ja suvun rakkaan kesäpaikan. Hänellä oli kirjallisia ambitioita, mutta hän ei saanut juurikaan kiitosta kaunokirjallisista teoksistaan. Hänen avioliittonsa oli onneton. Hän tunsi usein olevansa ulkopuolinen. Yksin.

Tätä taustaa vasten ei juurikaan tarvitse miettiä, miksi elämänsä viimeisinä vuosikymmeninä Krohn etsi ja löysi spiritualismista henkisen kotinsa. Loppuelämänsä Krohn omistikin henkisyydelle toimien meediona ja kanavoiden tekstejä henkioppaittensa kautta.

Siinä välissä Krohn oli erittäin tuottelias kääntäjä ja toimittaja, joka mm. edisti nuortenkirjallisuuden asiaa maassamme. Hän oli rakastava äiti ja isoäiti-Mukka. Yhdistysaktiivi. Taiteilijoiden ja merkkihenkilöiden ympäröimä tekijä. 

On upea kulttuuriteko, että Krohnin elämäkerta on kirjoitettu. On hienoa, että historiaan melkein hukkuneet henkilöt nostetaan vielä hetkeksi parrasvaloihin. Krohn toimi kirjallisuuden saralla taka-alalla, mutta hänen merkityksensä on silti syytä tunnustaa.

Kirja on kirjoitettu sujuvasti, selkeään kronologiseen muotoon. Tekstiä värittävät hyvin valitut sitaatit. Kuvaliitekin löytyy. Täysin eheänä Krohnin elämäntarina ei kuitenkaan kansien välissä pysy. Henkiseen heräämiseen ja spiritualismiin keskittyvä kirjan loppuosa tuntuu kuin eri puusta veistetyltä, irralliseltakin. 

Henkisyyttä ja henkimaailmaa selitetään kirjassa suurella hartaudella. Toisaalta tämä ratkaisu on ymmärrettävä: olihan henkinen herääminen Krohnille elämän suuri mullistus. Ja olihan henkisyys koko loppuelämän vahvasti läsnä värittäen myös Krohnin työelämän ja vapaa-ajan kauttaaltaan. Kirjailijayhdistys vaihtui spiritualismiyhdistykseen. Toisaalta: kirjan loppuosassa, spiritualismista puhuttaessa tuntuu, että kirjan tieteellinen ja asiallinen ote hieman lipsuu - tai ainakin huomio lipsahtaa liiaksi Krohnin elämän kuvaamisesta spiritualismin idean selittämiseen.

Kaiken kaikkiaan Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kertoo aikaimoisen ihmeellisestä elämästä, jonka aikana tapahtui paljon kamalaa ja paljon ihanaa, paljon merkityksellisiä asioita. Krohn on jättänyt jälkensä niin kotimaiseen kirjallisuuteen kuin henkisiin piireihinkin; kyllä tällainen henkilö elämäkertakirjansa onkin tullut saada!

Tekijä: Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen
Teos: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä - kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä
Kustantaja: Into 2021
Sivuja: 399


- Viivi
Kommentit