Martta Piilin Kohtalona Siperia - Neljätoista vuotta pakkotyövankina (Like 2021) on alunperin vuonna 1957 (kirja julkaistiin tuolloin nimellä Pakkotyövankina Siperiassa) julkaistu omaelämäkerrallinen muistelmateos, jossa suomalainen perheenäiti kertoo kokemuksistaan Neuvostoliiton vankileireillä. Se on uskomaton tarina siitä, kuinka nainen jäi neuvostosotilaiden vangiksi näiden valloitettua hänen kotiseutunsa - kuinka tämä selviytyi Siperiassa vuodesta ja leiristä toiseen. Kuinka hän joutui vielä vapautumisensa jälkeenkin taistelemaan byrokratian hampaissa päästäkseen takaisin perheensä luo.
Tarina on toki koskettava, mutta myös aika etäännyttävä: Piili (oik. Piilikangas, 1902-1978) ei turhia tunteillaan mässäile, vaan hänen tyylinsä on hyvin toteava ja koruton. Kenties etäännyttäminen on ollut ainoa keino selvitä jotenkin järjissään kauheista vuosista, joiden aikana ruoka-astia oli etsittävä itselle jätekasasta eikä huomisesta ollut mitään takeita.
Tarinan ja taustojen avaamisessa auttavat paljon Erkki Vettenniemen jälkisanat, jotka valottavat Piilin elämää ennen ja jälkeen vankeuskokemusten. Ilman niitä tarina olisi jäänyt aika aukkoiseksi. Ilmaan jää jälkisanoista huolimatta paljon vastaamattomia kysymyksiä, joista suurin on: Miksi Piili ei lähtenyt sodan jaloista, vaan jäi väen vänkää kotiinsa tullen näin vangituksi?
Piilin tarinan pääkohdat löytyvät esimerkiksi Wikipedia-artikkelista. Mielenkiintoinen pala historiaa.
Tekijä: Martta Piili
Teos: Kohtalona Siperia - Neljätoista vuotta pakkotyövankina
Kustantaja: Like 2021
Sivuja: 176
Teos: Kohtalona Siperia - Neljätoista vuotta pakkotyövankina
Kustantaja: Like 2021
Sivuja: 176
Yleisten kirjastojen luokitus: 32.209
Tämä postaus on osa kirjablogien naistenviikon haastetta, jota emännöi Tuijata.
Oman kodin rauhasta,
Viivi
Viivi
Olihan tämä melkoinen saaga, vaikka kirjallisesta näkökulmasta jotain jäi uupumaan.
VastaaPoistaOliko jossain spekulaatioita Martta Piilin mielen järkkymisestä/sekavuustilasta, jossa hän ei ehkä kyennyt tehdä päätöstä lähtemisestä?
Piilin tarinassa (ainakin siinä jäämisessä) on kyllä isoja aukkoja, joita hän ei jostain syystä halunnut täyttää...
PoistaMielen järkkyminen voisi selittää irrationaalisen päätöksen.