Tove Jansson: Kesäkirja

Teenpä tässä heti alkuun tunnustuksen, joka suorastaan hävettää: en ole lukenut Tove Janssonilta mitään. En yhtikäs mitään! No, ehkä sentään lapsuudessa muutaman Muumi-kuvakirjan, jotka olivat oikeasti Janssonin käsialaa. Mutta yhtään romaania tai novellikokoelmaa en ole tältä klassikkokirjailijalta lukenut - en niitä Muumejakaan... Paitsi että nytpä olenkin lukenut Kesäkirjan (WSOY 1972; suom. Kristiina Kivivuori)!

Tällä postauksella osallistun Kirjabloggaajien 17. klassikkohaasteeseen, jota vetää tällä kertaa Oksan hyllyltä -blogi - sillä klassikohan Kesäkirja on, ja nyt ymmärrän, miksi.

Tämänkertaisen klassikkohaasteen koonti löytyy täältä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2023/07/kirjabloggaajien-klassikkohaaste.html

Tove Jansson: Kesäkirja (WSOY 1972, suom. Kristiina Kivivuori)

Kesäkirja on kirja kesistä pienellä Suomenlahden saarella, jossa vuoden lämpimintä aikaa viettävät Sophia-tyttö, tämän isoäiti sekä isä. Mikään juonellinen kertomus kirja ei ole, vaan ennemminkin episodiromaani tai jopa novellikokoelma, jossa hetket ja näkökulmat vaihtuvat luvusta toiseen. Minulle jäi jopa epäselväksi, kertovatko kaikki kirjan luvut samasta kesästä, vai onko siinä eri kesien kertomuksia - ja ovatko ne aikajärjestyksessä, vai eivät. Mutta ei ajalla niin väliä olekaan, kun ollaan saaressa.

Mikään auvoisa idylli saari tai sen ihmisten elämä ei ole: Sophialla ei ole äitiä ja isoäiti on vanha, väsynyt ja sairas. Isä on paikalla, mutta harvoin läsnä. Lapsi on lapsi, vasta alkumatkalla kohti aikuisuutta; isoäiti taas alkaa luisua (hyvällä omallatunnolla) takaisin lapsekkaaseen maailmaan. Rakkaus näiden ihmisten välillä on, mutta se ei ole halailua tai helliä sanoja, vaan jotakin hyvin arkista ja aineetonta - sitä, että ollaan vaan. Tyttö haastaa isoäitiään ja kiukuttelee, mutta paljon kypsemmin ei mummokaan aina jaksa käyttäytyä. Sitä se rakkaus näiden välillä nimenomaan onkin: että saa olla omia itsejään, äyskiä ja olla tyhmä, mutta aina pidetään kuitenkin yhtä. 

"Isoäiti yritti muistella omia uhmakausiaan voidakseen ymmärtää, mutta hän ei voinut muistaa muuta kuin että oli ollut tavattoman kiltti lapsi. Viisaana ihmisenä isoäiti oivalsi, että uhmaikää voi lykätä tuonnemmaksi kunnes on kahdeksankymmenen viiden, ja päätti pitää varansa."
(s. 85)

Voi mitä viisautta voi pienessä kirjassa ollakaan! Ja huumoria! Kirjan kuvaamat saaren arjen pienet hetket ja tapahtumat on kerrottu ihanan absurdein sanankääntein ja lakonisen huumorin keinoin niin, että hykerryttää. Harva kirjan kohtaus on erityisen kaunis - jopa päinvastoin - mutta Jansson osaa kirjoittaa niin, että lukija ei ahdistu. Tyyli on jopa lapsekas, naivistinen! Sen sijaan paljon saa pysähtyä ihmisyyden ja siten myös itsensä äärelle ihmettelemään inhimillisyyden hupaisuutta. Sillä siinä, missä Kesäkirja kuvaa kolmen ihmisen elämää saaressa, kuvaa se myös meidän kaikkien elämää. Se on hyvin aforistinen kirja. Ei se, mitä tapahtuu, vaan se, miten siitä kerrotaan.

"Kunpa olisi jo alussa tiennyt kaikkien pelastuvan, silloin olisi voinut omistaa myrskylle täyden huomionsa ja ihailunsa!"
(s. 122)

Seuraavan lainauksen laitan tähän siksi, että se löi minuakin vähän ällikällä rehellisyydellään. Ja siksi, että luin juuri Facebookin kirjallisuusryhmässä, kuinka joku sanoi kirjaa sievisteleväksi. Lue ja päätä, onko, mutta sisältövaroituksen annan:

"Väliin ihmiset ovat niin kuin ihmiset yleensä, tahtovat esimerkiksi kissanpoikasen kesäkuussa ja hukutetun kissan syyskuun ensimmäisenä. Sekin järjestyy."
(s. 62)

Tai no: onhan kirjassa vielä yksi päähenkilö, jota ei sovi unohtaa: luonto. Saaren asukkaat ovat hyvin lähellä luontoa, melkein luonnossa, sen armoillakin. Siinä missä ihmisten välistä kanssakäymistä kuvatessaan Jansson luisuu jopa koruttomaksi (vaikkakin pilke väikkyy silmäkulmassa), niin luontoa hän kuvaa aivan äärimmäisen kauniisti - vaikkakin vähäsanaisesti. Kannattaa varoa: tämän kirjan luettuaan saattaa kärsiä sietämättömästä halusta päästä yksinäiselle saarelle kokonaiseksi kesäksi ihan vaan olemaan.

"Illan ensi viileys oli tullut ja tanssiva koisaparvi oli poissa. Sammakot tulivat esiin ja alkoivat laulaa toisilleen, päiväkorennot olivat luultavasti kuolleet. Taivaalla vaipuivat viimeiset punaiset pilvet keltaisten sisään ja tekivät oranssiväriä."
(s. 134)

Ihana, ihana pieni kirja!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 17
Logo: Niina T. / Yöpöydän kirjat


Tekijä: Tove Jansson (suom. Kristiina Kivivuori)
Teos: Kesäkirja (ruots. Sommarboken)
Kustantaja: WSOY 1972
Sivuja: 143
Yleisten kirjastojen luokitus: 84.2



Saarikesästä haaveillen,
Viivi


Kommentit

  1. Minä en oikein perustanut tästä kirjasta. Luin sen tammikuussa. Olen varmaan kohtuuton ihminen, mutta en erityisemmin perusta kiukuttelijoista iästä riippumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä kiukuttelu hieman vaivasi minuakin, mutta se on kyllä myös hyvin inhimillistä (etenkin kun isoäiti on sairas ja tyttö menettänyt äitinsä). Temperamenttisemman lapsen äitinä on saanut joskus huomata, miten lapsen kiukuttelu tarttuu (ja toisinpäin), ei auta vaikka kuinka viilipytty olisi tavallisesti. 🤣

      Poista
  2. Kesäkirjasta on hyvä aloittaa Janssonin tuotantoon tutustuminen. Tämä on aivan hurmaava kirja! Kiitokset sinulle haasteeseen osallistumisesta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteen vetämisestä! Ilman sitä olisi varmaan jäänyt tämä edelleen lukematta 🫣

      Poista
  3. ^ ylläolevan kommentin kirjoitti Marika, haasteen vetäjä. :) En huomannut, että laitoin sen anonyyminä.

    VastaaPoista
  4. Tän haluan iteki lukea jossain kohen.

    VastaaPoista
  5. Oi Kesäkirja on ollut minullakin jo useamman vuoden lukujonossa – minulla on sillä tavalla käänteinen tilanne, että olen lukenut paljon Muumi-kirjoja, mutta en mitään Janssonin muuta tuotantoa. Kirjoitit niin kivasti, että heti tekee mieli etsiä tämä kirjastosta, tai vaikka hankkia syksylle pitkittämään kesätunnelmia... :)

    VastaaPoista
  6. Kesäkirja on luettu ja löytyy omasta hyllystä. Sen tunnelmaan olisi kiva palata uudelleen: nuo valitsemasi sitaatit muistuttavat hyvin, minkälaisesta aarreaitasta on kysymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä yhtään ihmettelisi, että lukisin tämän joskus uudelleenkin!

      Poista
  7. Minulla jäi Kesäkirja kesken, sen tunnelmat eivät oikein osuneet omieni kanssa yhteen. Se on kyllä edelleen lukulistallani, onhan se jonkinlaista kirjallista yleissivistystä, vaikken hehkuttajien joukkoon liittyisikään.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se vaatii tosiaan itsellekin tietynlaisen mielentilan, että kolahtaa. Mutta eihän se välttämättä aina silti kolahda. Se on kirjallisuuden suola!

      Poista
  8. Kuuntelin Kesäkirjan äänikirjaversiona klassikkohaasteeseen pari vuotta sitten, ja olin kirjoittanut siitä, että tarinoihin sisään pääseminen oli vienyt minulla aikaa ja olisin jopa heittänyt kesken kolmanneksen kuunneltuani, ellei se olisi tarkoittanut sitä, että on lyhyessä aikataulussa keksittävä toinen haastekirja. Mitään intoa muihin Janssonin kirjoihin se ei herättänyt, vaikka olin joskus ajatellut että Haru olisi kiinnostava lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mulle taas syttyi into lukea muutakin Janssonilta! 😁

      Poista
  9. Minäkään en ole pahemmin Janssonia lukenut, joitakin muumisarjakuvia (en tiedä ovatko varsinaisesti Janssonin käsialaa) ja yhden Muumi-kirjan (Muumipapan urotyöt), josta ihmeekseni pidin.

    Tämä Kesäkirja jäi minulta taannoin kesken, ei kolahtanut ollenkaan minuun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkirja onkin näköjään mielipiteitä aika vahvasti jakava kirja: joko rakastat tai ei iske yhtään 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕