Rachel DeLoache Williams: Ystäväni Anna - huijariperijättären tarina

Anna Sorokinin/Delveyn tarina ei ollut minulle aiemmin tuttu, mutta vähän aihetta tutkittuani huomasin, että tästä kuuluisasta huijarista tehty Netflix-sarja oli ilmestyttään katsotuimpien joukossa. Kirjoittamassaan kirjassa, Ystäväni Anna - huijariperijättären tarina (Docendo 2022) oman tarinansa ja Annan tarinan kertoo Rachel DeLoache Williams, joka oli Annan ystävä ja uhri. Kaikkinensa Williams on onnistunut kirjoittamaan ihan vetävän kirjan, mutta lukukokemusta voinee kaikkineen kuvata muutama sana: uhriutuminen ja opportunismi. 

Sinänsä en väheksy Williamsin kokemuksen traumaattisuutta; on kamalaa tulla huijatuksi ja vedetyksi lokaan. Mutta se intensiteetti, jolla Williams pyrkii jatkuvasti vakuuttamaan olevansa kiltti ja viaton naapurintyttö, on aika läpinäkyvää... etenkin, kun koko kirja on täynnä täysin tarpeetonta namedroppailua (tyyliin: "Tapasin tämän julkkiksen, ja tämän kans...") 


Rachel DeLoache Williams: Ystäväni Anna - huijariperijättären tarina


Ei Williams ole itsekään ollut mikään herranenkeli, vaan ihminen, jolla on ollut niin uran kuin muunkin elämänsä suhteen selvät suunnitelmat: ylemmäs, ylemmäs, ylemmäs - citius, altius, fortius... tai jotain sen tapaista. Sorokin tuntui pääsylipulta yhteiskunnan (tai ainakin New Yorkin) kerman sekaan, ja Williams tarttui siihen empimättä, vaikka vaaran merkkejä heilutettiin nenän edessä. Red flag, red flag!

Hujatuksi tultuaan Williams sitten pääsi kuin pääsikin Sorokinin päällensä langettamista veloista kuin koira veräjästä, ja on sittemmin onnistunut pääsemään julkisuuteen - ja sitä kautta rahastamaan kokemuksellaan. En sano, että tarinansa Netflix-oikeuksilla rahaa tienannut Sorokin olisi sen parempi kuin Williamskaan, mutta...

Jos Williams olisi myöntänyt tämän kaiken (itselleen ja lukijoilleen), lukukokemus olisi ollut ihan mainio - inhimillinen, aito, rehellinen. Sellainen aika kiltti true crime -jännäri. Nyt vain ähisin yhä enemmän ja enemmän kiukusta loppua kohti. Itsereflektio olisi voinut olla paikallaan, mutta ehkä Williams ei ole siihen vielä valmis.


Tekijä: Rachel DeLoache Williams (suom. Päivi Rekiaro)
Teos: Ystäväni Anna: huijariperijättären tarina (My Friend Anna. The Story of a Fake Heiress)
Kustantaja: Docendo 2022 (2019)
Sivuja: 333
Yleisten kirjastojen luokitus: 99.1



Tyytyväisenä pieneen elämäänsä,
Viivi

Kommentit