Timo Mäkelä: Lapsen kengissä & Neiti Brander

Timo Mäkelän sarjakuvateokset Neiti Brander (Arktinen Banaani 2018) ja Lapsen kengissä (Arktinen Banaani 2018) olivat molemmat ilmestymisvuonnaan Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaina. Palkinnon voitti Reetta Laitisen toimittama Sisaret 2018, jonka arvio löytyy täältä: https://kirjailujakirjablogi.blogspot.com/2019/11/reetta-laitinen-toim-sisaret-1918.html

Julkaisin Mäkelän teoksista arviot Instagramissa vuonna 2019. Nyt ne tulevat blogiin, johon olen päättänyt keskittyä bookstagramin sijaan. Somealkuperän vuoksi arviot ovat sangen tiiviitä.


Timo Mäkelä: Neiti Brander & Lapsen kengissä (Arktinen Banaani)

Timo Mäkelä: Lapsen kengissä 

Lapsen kengissä (Arktinen Banaani 2018) on (ymmärtääkseni) omaelämäkerrallinen kurkistus Mäkelän lapsuuteen ja niihin välähdyksenomaisiin muistoihin, joita hän sieltä kantaa sisällään. Kirjan kuvauksessa sanotaan:
"--- nyt Timppa heittäytyy täysin rinnoin pienen ihmisen elämään tulkiten omia muistikuviaan karttuneen elämänkokemuksen läpi."

Välähdyksiä ovat mm.: valo, kettu, viattomuus ja sen väistämätön loppu. Lapsen kengissä on vaikuttava ja intiimi teos.

Tekijä: Timo Mäkelä    
Teos: Lapsen kengissä 
Kustantaja: Arktinen Banaani 2018
Sivuja: 144
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.32


Timo Mäkelä: Lapsen kengissä (Arktinen Banaani 2018)


Timo Mäkelä: Neiti Brander

Neiti Branderista (Arktinen Banaani 2018) löytyikin sitten paljon enemmän sanottavaa, vaikka se oli luettu matkalla kesäteatteriin. Ei mitenkään pituudella pilattu sarjakuva siis.

Signe Brander (1869-1942) tunnetaan Helsinki-valokuvistaan, joihin hän tallensi katoavaa vanhaa Helsinkiä 1900-luvun alussa. En ollut ennen tätä elämäkerrallista sarjakuvaa tutustunut häneen tai hänen teoksiinsa, mutta nyt tuli tutustuttua. Ja täytyypä kannustaa muitakin tutustumaan Branderin pysäyttäviin otoksiin, jos niihin ei ole vielä törmännyt. Branderin kuvia löytyy mm. Helsinki-kuvia -sivustolta: https://www.helsinkikuvia.fi/collection/22/

Lyhyytensä vuoksi sarjakuva neiti Branderista on vääjäämättä pelkkä pintaraapaisu - tai kutsu tutustumaan tähän henkilöön lähemmin. Valitettavasti taitaa kuitenkin olla niin, että Branderista henkilönä ei tiedetä kovinkaan paljoa. 

Kirjaa lukiessa pohdin, onko neiti Branderin naimattomuutta ollut kirjaa laatiessa pakko korostaa. Onko ollut pakko laittaa neiti miettimään, olisiko sittenkin kannattanut valita perhe valokuvien sijaan? Ehkä on... Neiti Brander oli kuitenkin neiti Brander aikana, jolloin neidin kuului vielä haluta olla rouva ja äiti, ei itsellinen ammatinharjoittaja. Neiti joka halusi olla neiti, ja joka oli vieläpä kaupunkikuvaaja, oli kummajainen. En tiedä, halusiko neiti olla neiti - oliko se hänen valintansa. Mäkelän tulkinnan mukaan oli.

Yksinäisenä neiti-ihmisenä Brander oli heikossa asemassa. Niinkin heikossa, että sota-aikana sairaalassa asunut, kaihin sokeuttama neiti kuoli (ammatillisestikin) unohdettuna luultavimmin aliravitsemukseen. Voi mikä elämäntarina!

Olisin kaivannut tähän sarjakuvaan enemmän sivuja ja sitä kautta syvyyttä ja tarinaa. Kaikki jäi niin kesken, jäin janoamaan lisää! Vaatimattomasti vaadin saada tietää: Kuka Signe Brander oli? Saammeko koskaan tietää?


Tekijä: Timo Mäkelä    
Teos: Neiti Brander
Kustantaja: Arktinen Banaani 2018
Sivuja: 48
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.32

Timo Mäkelä: Neiti Brander
Taustalla Signe Branderin valokuva Annankadulta vuodelta 1908 / Helsingin kaupunginmuseo.



Muina rouvina,
Viivi




Kommentit

  1. Oi minäkin haluaisin kuulla lisää neiti Signe Branderista.

    VastaaPoista
  2. Neiti Brader -kirjaan ei kai parane tarttua. Minäkin haluan yleensä tietää mielenkiintoisista ihmisistä kaiken ja tuosta jäänee pikkuisen jopa turhautunut olo :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan olen samaa mieltä, mutta toisaalta kun ihmisestä ei paljoa tiedetäkään, niin tiedonmuruset ovat nekin tervetulleita! 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕