Roope Lipasti: Mikaelin kirja

Roope Lipastin Mikaelin kirja (Atena 2021) on historiallista faktafiktiota, johon olen viime vuosina tutustunut oikeinurakalla. Hienoa faktafiktiota tämä Lipastin teos onkin: se on kertomus Mikael Agricolan viimeisistä päivistä. Ja Mikaelin vaimosta. Ja siitä Mikaelin kirjasta, jota tämä valmistelee.

Roope Lipasti: Mikaelin kirja (Atena 2021)

Mikaelin kirja on vallan hieno historiallinen (luku-)romaani, joka tutustuttaa lukijansa Ruotsi-Suomen elämään 1550-luvulla. Kirja kertoo Mikael Agricolasta ja tämän Birgitta-vaimosta. Se kertoo aikakauden poliittisista oloista. Se valaisee ihmisen maailmaa ja maailmankuvaa. Se ei ole lähimainkaan kokonaan totta (kenties voisi olla?), mutta se on silti totta. Uskon kirjailijan tehneen runsaasti taustatyötä aiheen kimpussa, mistä iso kiitos.

Kirjassa on rankkoja aiheita, raakuuksia ja julmuuksia. Kärsimystä ja kuolemaa. Mutta myös huumoria, lämpöä ja letkeyttä. Tarina etenee kahden päähenkilön kautta jouhevasti, ja ajankuva on uskottava. Aivan ahmin!


Tekijä: Roope Lipasti
Teos: Mikaelin kirja
Kustantaja: Atena 2021
Sivuja: 320
Yleisten kirjastojen luokitus: 84.2



Kirjojen keskeltä,
Viivi


Kommentit

  1. Tämä on jostain syystä unohtunut minulta, vaikka lukulistalleni tätä jossain vaiheessa sovittelinkin. Kiitos siis muistutuksesta ja kiinnostuksen virkistämisestä, pitääpä katsoa jos osuisi käsiini!

    VastaaPoista
  2. Tämäpä on mennyt minulta ihan kokonaan ohitse. Kuulostaa kiinnostavalta, varsinkin kun juuri tällä viikolla mietiskelinkin Agricolan henkilöhistoriaa kun kävin pitkästä aikaa Turun tuomiokirkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervon Agricola-romaani taisi syödä tältä huomiota, kun ilmestyivät samoihin aikoihin.

      Poista
  3. Kyllä Agricola varmasti toisenkin biofiktion ansaitsee. Tämä siis listalle, ohi oli mennyt minultakin.
    /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ja Tervon kirja ilmestyivätkin hauskasti samana vuonna. Tervon Pääskyt talvehtivat järrävenpohjassa on vielä lukematta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕