Kirjablogien naistenviikon haasteen kunniaksi koostepostaus kahdesta ruotsalaisen sarjakuvataiteilijan Liv Strömquistin albumista: Einsteinin vaimo (Sammakko 2019) ja Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (Sammakko 2021). Strömquist (s. 1978) on feministisen sarjakuvan taituri, jonka töihin olen kertakaikkisen ihastunut.
Strömquistin supersuosotun Kielletyn hedelmän (Sammakko 2016) arvio löytyy täältä: https://kirjailujakirjablogi.blogspot.com/2018/02/liv-stromquist-kiellety-hedelma.html
Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
Einsteinin vaimo on taattua Liv Strömquistia: terävää, sarkastista ja anteeksipyytelemätöntä. Tämän albumin aiheena on naiset (kuuluisien) miesten varjossa. Einsteinin ensimmäisen vaimon, Mileva Maricin, lisäksi karmeiden poikakavereiden ja aviomiesten varjoista nousevat mm. Priscilla Presley ja Britney Spears.
Strömquist haastaa yhteiskuntaa ja sen rakennetta: siksi hän onnistuu varmasti haastamaan myös lukijaansa ja tämän maailmankuvaa - tähän on syytä olla valmis! Mustavalkoistus ja huumori pehmentävät kokemusta mukavasti. Tämän teoksen äärellä pääsee varmasti nauttimaan ainakin heteronormatiivisen parisuhteen haastamisesta.
Einsteinin vaimo (Einsteins nya fru) kokoaa yhteen Strömquistin albumit Einsteins fru sekä Ja till Liv!
Einsteinin vaimosta ja tämän kohtalosta kaunokirjallisuuden keinoin kertoo myös Marie Benedictin romaani Rouva Einstein (Sitruuna 2020).
Tekijä: Liv Strömquist (suom. Helena Kulmala)
Teos: Einsteinin vaimo (ruots. alkuteos: Einsteins nya fru)
Kustantaja: Sammakko 2019 (2018)
Sivuja: 171
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.32
Teos: Einsteinin vaimo (ruots. alkuteos: Einsteins nya fru)
Kustantaja: Sammakko 2019 (2018)
Sivuja: 171
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.32
Liv Strömquist: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan
Strömquistin viides suomennettu teos, Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan, ei sekään petä - sekin sisältää kipeää faktaa ja veitsenterävää huumoria loistavassa tekstin ja kuvan rakkauspaketissa. Yhteiskunnallinen, feministinen ote on Strömquistin tavaramerkki, ja se näkyy selvästi myös tässä kirjassa. Nyt Strömquist tutkii rakkautta ja rakastumista nyky-yhteiskunnassa, jossa kaikki on kauppatavaraa. Miksi nykyihmisen on niin hankalaa rakastua? Miksi etsimme aina jotakin vielä parempaa? Onko tyttöystäviään kuin vaatteitaan vaihtava Leonardo DiCaprio vain kaiken tämän uhri?
Rakkaudesta puhuminen, siis sen analysointi, on helposti aika korkealentoista ja vaikeaselkoista, joten tämän kirjan lukeminen on välillä vähän haastavaa ja keskittymistä vaativaa, vaikka Strömquistilla onkin upea kyky esittää asiansa selkeästi ja löytää oivaltavia esimerkkejä. Aivan samaan ei tämä teos yllä, kuin esimerkiksi ensirakkauteni Kielletty hedelmä. Mutta silti: nautin, nautin ja nauroin!
Tekijä: Liv Strömquist (suom. Helena Kulmala)
Teos: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (ruots. alkuteos: Den rödaste rosen slår ut)
Kustantaja: Sammakko 2021 (2019)
Sivuja: 171
Teos: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (ruots. alkuteos: Den rödaste rosen slår ut)
Kustantaja: Sammakko 2021 (2019)
Sivuja: 171
Yleisten kirjastojen luokitus: 85.321
Tämä postaus on osa kirjablogien naistenviikon haastetta, jota emännöi Tuijata.
Rakkausavioliiton onnesta ja auvosta, mieheni rinnalta,
Viivi
Tykkään Strömquistin sarjakuvista. Mulla on se uusin lukematta, Peilisalissa.
VastaaPoistaKirjaston varausta tässä itsekin odottelen! :)
PoistaMinulle Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan oli suurempi elämys kuin Kielletty hedelmä. Pidin kyllä jälkimmäisestäkin.
VastaaPoistaKielletty hedelmä saattoi olla erityisen voimakas kokemus minulle siksi, että se taisi olla ekoja sarjakuvia, joita ylipäätään aikuisena luin - ja ainakin ensimmäinen laatuaan 😁
PoistaNämä ovat lukematta. Luen tosi vähän sarjakuvia, joten sitä genreä voisin lukea enemmänkin. Einsteinin vaimosta olen lukenut tuon Rouva Einstein romaanin. Rouva teki keksinnöt ja mies omi ne itselleen.
VastaaPoistaNäinhän se kirja kertoo! Totuutta on tietenkin hankala tietää, mutta eittämättä Mileva koki paljon vääryyttä ja jäi vaille ansaitsemaansa tunnustusta...
Poista