Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

 Postasin tasan vuosi sitten ihastuneen arvion Jenna Kostetin historiallisesta romaanista Margaretan synti (Aula & Co 2021). Olin siis jo valmiiksi vakuuttunut Kostetin kirjailijanlahjoista tarttuessani hänen kiiteltyyn uutukaiseensa ja ensimmäinen tietokirjaansa: Kuuden Katariinan jäljillä (Aula & Co 2023). Sen sivuilla kirjailija tutustuttaa itsensä ja lukijansa pitkäaikaisen työpaikkansa, Turun linnan, kuuteen Katariinaan: Katariina Stenbock (1535-1621), Kaarina Hannuntytär (1539-1596), Katariina Jagellonica (1526-1583), Kaarina Maununtytär (1550-1612), Kristiina Katariina Stenbock (1535-1621) ja Carin Bryggman (1920-1993).

Katariinojen kavalkadi on kiehtova ja mielenkiintoinen, vaikka valinnoissa on käytetty hieman mielikuvitusta; useampi kirjan Katariina on ennemminkin Kaarina. Tämän lukija antaa kyllä helposti anteeksi, sillä kaikki kirjan naiset ovat ehdottomasti paikkansa kirjassa ansainneet. Viimeinen Katariina, Carin Bryggman, on ajallisesti siskoistaan vuosisatoja irrallaan, mutta hänenkin valintansa on perusteltu ja onnistunut ratkaisu. Ja on tietenkin vielä kaksi muuta päähenkilöä: Turun linna ja kirjailija itse.

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä (Aula & Co 2023)
Taustalla Robert Wilhelm Ekmanin Talvikalastusta Turun linnan ulkopuolella, 1872

Kirja etsii ja esittelee Turun linnan Katariinoja aikajärjestyksessä - ei tosin ikäjärjestyksessä, vaan nimenomaan heidän linnassa viettämiensä ajanjaksojen mukaan. On kuningatarta, jalkavaimoa, aatelista ja sisustusarkkitehtia - naisia, joista jokainen on jättänyt Turun linnaan oman jälkensä, vaikka historia on heistä osan melkein tyystin pyyhkinyt unohduksiin.

Katariinojen elämäntarinoiden rinnalla kulkee Kostetin tarina, joka peilaa linnan historiaan ja nykyisyyteen. Kirjailijan vahvasta läsnäolosta tulee mieleen yksi toinen uudehko naiselämäkerta, Jasmine Westerlundin Olly Donnerin kiehtova elämä (WSOY 2022) jonka genre, narrative nonfiction, kuvaa hyvin myös tätä Katariina-kirjaa. (Ja sama keino on käytössä esimerkiksi Mia Kankimäen kirjoissa.) Kun kirjailija kirjoittaa itsensä näkyväksi tietokirjaan ja tekee sen taiten, on lopputulema ihanan inhimillinen - näin on ehdottomasti tämän Kostetin teoksen laita.

Ennen kaikkea Kuuden Katariinan jäljillä on rakkaudellinen kirja. Se huokuu hellää rakkautta, arvostusta ja kunnioitusta niin Katariinoja kuin Turun linnaakin kohtaan. Samalla se onnistuu olemaan kunnianosoitus myös kaikille niille Turun linnan naisille, joiden elämäntarinat ovat ikuisiksi ajoiksi unohtuneet. Tämä on vallan ihastuttava teos, jonka äärellä suorastaan liikutuin, niin kauniisti Kostet kohteitaan onnistuu käsittelemään kuitenkaan lainkaan henkilöitä kaunistelematta.

Kaarina Maununtyttärestä löytyy muuten Yle Areenan Elävä historia -podcastin jakso: https://areena.yle.fi/podcastit/1-64597030
Samoin Katariina Jagellonicasta: https://areena.yle.fi/podcastit/1-65237427

Katariina Stenbockin sisaren tarina on kirjoitettu kirjaksi: Anu Lahtisen Ebba - kuningattaren sisar (Atena 2021). Ebbakin oli Turun linnan asukki - ja yllä olevassa Kaarina Maununtytär -podcastissa asiantuntijana puhuu Anu Lahtinen!
Myös Ebbasta löytyy Elävän historian jakso: https://areena.yle.fi/podcastit/1-65628550

Muihin turkulaisnaisiin voi tutustua esimerkiksi Veli-Pekka Toropaisen 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista (Turun museokeskus 2019), josta olen aiemmin kirjoittanut tänne: https://kirjailujakirjablogi.blogspot.com/2020/10/veli-pekka-toropainen-39-tarinaa-1600.html


Tekijä: Jenna Kostet
Teos: Kuuden Katariinan jäljillä 
Kustantaja: Aula & Co 2023
Sivuja: 307
Yleisten kirjastojen luokitus: 99.13


Tämä postaus on osa kirjablogien naistenviikon haastetta, jota emännöi Tuijata.

Naistenviikko 2023 -kuva.


Esiäitien jalankälkiä hakien,
Viivi



Kommentit

  1. Hienoa, että katveeseen jääneitä historian naishahmoja nostetaan esiin. Tämä muoto tuntuu sopivan siihen oikein hyvin. Kiinnostava teos, joka siirtyi kuuntelujonooni.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava idea ja teema kirjalla ja toteutus ilmeisesti myös ensiluokkainen. Alkoi kiinnostaa niinkin paljon, että merkitsen kirjan muistiin. Kankimäeltä olen lukenut yhden teoksen ja pidin sen tyylistä kovasti. Eli jos tässä Kostetin teoksessa on näkysällä samaa, niin uskon että kirja juuri minulle!

    VastaaPoista
  3. Jotkut kirjat jäävät tosi vahvasti mieleen, ja tämä oli sellainen. Ihana kirja! Olin pari viikkoa sitten käymässä Turussa, mutta linnassa jäi tällä kertaa käymättä. Ehkä täytyy käydä fiilistelemäsä Turun kirjamessujen aikaan. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä mulle jäi vahva tunnejälki - vaikka tietokirja onkin!

      Poista
  4. Minäkin pidin tästä suuresti! Teos suorastaan vaatii vaeltelemaan Turun linnaan ja aistimaan menneisyyden naisten jättämiä jälkiä siellä! 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä harmittaa, että Turku on niin kaukana, että ei päässyt heti kirjan luettua (tai sen aikana) linnaan haahuilemaan 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! 💕